©  Red Bull Content Pool

Wout van Aert gaat op hoogtestage niet eerst fietsen maar lopen, voor het goede doel

Op zondag 9 mei 2021 lopen mensen overal ter wereld voor hen die het niet kunnen tijdens de Wings for Life World Run. Alleen, maar toch samen via een handige app. Ook Wout van Aert wil mee geld inzamelen voor het onderzoek naar de genezing van ruggenmergletsels.

Vincent Van Genechten, Maarten Delvaux

“Hoewel we dit jaar niet in groep kunnen lopen, ben ik sowieso weer van de partij”, aldus Van Aert in een interview op de website van RedBull. “Het is super motiverend om te weten dat je samen met duizenden mensen overal ter wereld loopt, op hetzelfde moment! Als peter van de To Walk Again foundation van Marc Herremans ligt het goede doel van dit event mij bovendien heel nauw aan het hart. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om deel te nemen en zo het onderzoek naar ruggenmergletsels te steunen. En zo’n loopwedstrijd is ook nog eens de perfecte training voor mij. Kan niet beter, toch?”

Ook zijn vrouw Sara De Bie zet haar schouders onder het goede doel. “Sara en ik zijn al een aantal jaren meter en peter van To Walk Again. Onze samenwerking is er gekomen dankzij Tom Claeys, een bekende dokter in Herentals. Die heeft mij ook al een paar keer geholpen. Hij is nauw betrokken bij de organisatie en kwam met de vraag of ik een samenwerking zag zitten. Sara en ik hebben toen een vergadering gevolgd en we waren meteen overtuigd dat we iets wilden doen. Mijn doel is vooral om de boodschap van To Walk Again zo veel mogelijk te verspreiden. De bestuurders, de kiné’s, de begeleiders van de kampen en alle vrijwilligers: die mensen maken écht het verschil. Ik probeer gewoon zo goed mogelijk een schakel te zijn tussen To Walk Again en het brede publiek. Je hoeft maar één keer betrokken te zijn geweest bij een evenement om te beseffen wat voor impact zo’n ruggenmergletsel kan hebben op je leven. De droom om die mensen terug te laten stappen, die heel de organisatie koestert, valt of staat met onderzoek. En het is fantastisch om te zien dat iedereen z’n steentje daaraan kan bijdragen dankzij een evenement als de Wings for Life World Run.”

Van Aert (links) en Herremans. 

Van Aert (links) en Herremans. ©  Red Bull Content Pool

En dus noteert de winnaar van de Amstel Gold Race de Wings for Life World Run elk jaar met stip in zijn drukbezette agenda.

“Ik loop heel graag, maar voor mij wordt dit zonder twijfel een lastige wedstrijd. Ik ben het wel gewend om te lopen op training, maar nooit zo lang. Als je een goed tempo in de benen hebt, kan je wel wat kilometers volhouden en dan loop je al snel langer dan een uur. Dat kan achteraf wel zorgen voor wat stramme spieren... Maar dat neem ik er graag bij (lacht). Het is ook gewoon zo’n leuk concept. Je wordt achterna gezeten door een catcher car en dat is iets helemaal anders dan de meeste loopwedstrijden waarbij je al weet waar de finish ligt. Je kan deelnemen waar je wilt dankzij de app en tegelijkertijd blijft er toch een soort van verbondenheid omdat je weet dat mensen overal ter wereld op hetzelfde moment aan het lopen zijn. Bovendien is lopen een van m’n favoriete trainingen. En je steunt er natuurlijk ook nog eens een goed doel mee. Win-win! Ik zou zeggen: besteed je zondag nuttig en loop meel!”

Dit jaar valt de loopwedstrijd plaats op de eerste dag van Van Aerts hoogtestage op de Sierra Nevada. “Dit jaar zijn mijn ambities niet bijzonder hoog want ik zal nog niet geacclimatiseerd zijn”, klinkt het. “De hoogte, ijle lucht, weinig zuurstof… Ik heb een hoop excuses die ik kan gebruiken als het niet meer zou lukken (lacht). Ik loop de wedstrijd in een atletencentrum op een piste. Rondjes lopen, dus. We zullen zien wie van m’n ploegmaten enthousiast genoeg is om me te vergezellen.”

Resultaten

“Onderzoek naar ruggenmergletsels blijft uiterst belangrijk én levert resultaten op”, aldus ex-triatleet Marc Herremans, internationaal sportdirecteur van de Wings for Life World Run. “En net dat willen we met dit evenement in de verf zetten. Dat de opbrengsten volledig naar de Wings for Life Foundation gaan, is uniek. En meteen ook de reden waarom de Wings for Life World Run wereldwijd een gigantisch succes is!”

De Wings for Life World Run 2021 vindt plaats op zondag 9 mei om 13:00 uur stipt, op een locatie die je volledig zelf kiest. Inschrijven en de app downloaden kan vanaf nu via www.wingsforlifeworldrun.com.

Volg het nieuws over Wout van Aert overal.

Download de GVA-nieuwsapp

Gerelateerd

Meer sportnieuws