© ATV

Vijf jaar cel voor man die gevangenisbruid wilde bevrijden door helikopter te kapen

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Mike G. (24) uit Tongeren veroordeeld tot vijf jaar cel omdat hij vorig jaar zijn echtgenote uit de gevangenis had willen bevrijden met een gekaapte helikopter. Twee kompanen die hem daarbij geholpen hadden, kregen ieder dertig maanden cel.

De drie mannen moeten de pilote 7.500 euro schadevergoeding betalen. “Alleen door haar koelbloedig optreden kon een drama vermeden worden”, stelde de rechtbank.

“De feiten zijn zeer ernstig. Beklaagde Mike G. probeerde zijn vrouw te bevrijden uit de gevangenis van Berkendael door een helikopter te kapen. Hij hield daarbij geen rekening met de traumatiserende gevolgen voor de pilote die met wapens werd bedreigd in de cockpit van de helikopter”, aldus de rechter.

Airsoftwapens

De mislukte helikopterkaping vond plaats op 25 september. Samen met Dennis L. en Yenthe P. had Mike G. een afspraak op de luchthaven van Deurne. Ze zouden met een helikopter boven Brussel vliegen en er luchtfoto’s maken. Boven het Brusselse justitiepaleis haalden de passagiers plots airsoftwapens boven en dwongen ze de pilote te vliegen naar Berkendael.

G. wilde zijn vrouw Kristel Appelt (27) bevrijden, die in de vrouwengevangenis van Berkendael zat opgesloten in afwachting van haar assisenproces. Ze wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op haar ex-vriend Andy Vandenreyt. Haar assisenproces werd stopgezet omwille van procedurefouten en moet opnieuw gevoerd worden.

Hélécine

Mike G. eiste dat de pilote op de binnenplaats landde, wat een quasi onmogelijke onderneming was. Toen hij merkte dat ze de luchtverkeersleiding probeerde te alarmeren, had hij tegen de stuurknuppel geduwd, waardoor de helikopter naar beneden dook en een rollende beweging maakte. Dankzij haar jarenlange ervaring kon de pilote het toestel terug stabiel krijgen.

Zo kon ze hen doen afzien van hun plan en vloog hen vervolgens naar het Waals-Brabantse Hélécine. Daar stapten de drie beklaagden uit het toestel en sloegen ze op de vlucht.

 

 ©  rr

vdaa, blg

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Antwerpen in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws