©  DVH

Officieel: Gentse Feesten ook deze zomer afgelast

Wat al weken in de lucht hing, is nu ook officieel: de Gentse Feesten zullen ook in de zomer van 2021 niet doorgaan. Het Gentse stadsbestuur heeft maandag met een officiële mededeling het volksfeest geannuleerd.

Bert Staes

Het is officieel: na de 177ste editie, zal ook de 178ste editie van de Gentse Feesten niet doorgaan. Het volksfeest kan niet op een veilige manier plaatsvinden, omdat de situatie met het coronavirus nog niet genoeg onder controle is. Er is geen zekerheid dat de Feesten kunnen doorgaan in juli en het stadsbestuur wil de organisatoren niet in onzekerheid laten.

“De naakte cijfers van de besmettingen en ziekenhuizen zijn nog steeds hoog. We zijn duidelijk nog niet meteen van het virus af”, zei burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld), maandag. In een digitale persconferentie werden de Gentse Feesten van 2021 officieel geannuleerd. “Niemand heeft een glazen bol, maar experten geven aan dat komende zomer geen normale zomer zal zijn”, aldus De Clercq.

Een miljoen mensen

De Feesten uitstellen naar een latere datum, is geen optie. “Ook voor augustus is er geen zekerheid dat de Feesten zouden kunnen doorgaan”, zegt Annelies Storms (Vooruit), schepen van Feesten in Gent. “Uitstellen is niet werkbaar.”

Er komen op een normale editie van het Gentse volksfeest, verspreid over tien dagen, ruim één miljoen mensen samen in de Gentse binnenstad. Het stadsbestuur van Gent heeft de beslissing maandagmiddag bekendgemaakt. De Feesten naar een andere periode verplaatsen, is geen optie.

De beslissing is geen grote verrassing. Rock Werchter is afgelast en Tomorrowland is verschoven. De beslissing in Gent deed al weken de ronde. De organisatoren van de verschillende pleinen van de Gentse Feesten kregen maandagochtend te horen dat het feest niet doorgaat, net voordat de beslissing openbaar werd gemaakt in een digitale persconferentie.

Dat de Stad de knoop doorhakt nog voor de federale regering iets heeft beslist, heeft veel te maken met de pleinorganisatoren. Die moeten drie maanden voor de start van de Gentse Feesten hun voorbereiding kunnen starten of staken. Om de organisatoren meer duidelijkheid te verschaffen, zit de schepen Storms maandag met hen rond de tafel voor de persconferentie.

LIVEOntvang meldingen over belangrijk coronanieuws.

Download de GVA-nieuwsapp


Gerelateerd

Nu in het nieuws