©  ISOPIX

Maandag overleg over heropening scholen, “cruciale week voor de horeca”

“Het wordt een cruciale week voor de horeca.” Matthias De Caluwé, CEO van Horeca Vlaanderen, kijkt vol verwachting uit naar het volgende Overlegcomité. Maar een heropening op 1 mei is hoogst onzeker.

Volgende week woensdag buigt het Overlegcomité zich – vervroegd – opnieuw over de coronasituatie. Het meest heikele punt op de agenda wordt de heropening van de horeca op 1 mei: een dure eed die verschillende ministers iets meer dan een maand geleden zwoeren.

Maar of die versoepeling effectief kan plaatsvinden, is hoogst onzeker. De coronacijfers zijn blijven doorstijgen. In de Wetstraat wil niemand zijn hand nog in het vuur steken voor een heropening van de horeca op 1 mei.

Premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) lieten eerder al verstaan zich niet meer te willen vastpinnen op exacte datums. En nu plaatst ook Georges-Louis Bouchez openlijk vraagtekens bij 1 mei. Voor de MR-voorzitter is het vooral belangrijk dat de contactberoepen hun activiteiten kunnen hervatten na de paaspauze, die in principe tot 26 april duurt.

Terrassen open

Bouchez pleit wel onomwonden voor een heropening van de terrassen. “Als we willen dat de mensen de regels blijven respecteren, dan moeten we hen zuurstof geven.” Een standpunt waarvoor hij ongetwijfeld bijval zal krijgen van N-VA. Vraag is uiteraard of de horeca zélf dat ziet zitten. Horeca Vlaanderen-topman Matthias De Caluwé laat een kleine opening: “Terrassen zijn theoretisch een optie, maar operationeel en economisch niet haalbaar voor een meerderheid van onze ondernemers. Voor uitbaters die toch deze keuze willen maken, moeten er garanties zijn over het behoud en uitbreiding van steunmaatregelen.”

Naast het heropenen van de horeca, komen er woensdag nog enkele prangende vraagstukken op de agenda van het Overlegcomité. Maandag komt het Vlaamse onderwijsveld al samen rond een heropening van de scholen op 19 april. De verschillende regeringen zullen de beslissing die daar genomen wordt, woensdag nog moeten bekrachtigen. Verwacht wordt dat de onderwijsministers zeker zullen pleiten voor een volledige heropening. (mvdr, hh)

LIVEOntvang meldingen over belangrijk coronanieuws.

Download de GVA-nieuwsapp


Gerelateerd

Nu in het nieuws