Olens kruisjeshek haalt Slovaakse tv: “Dacht aan 1 aprilgrap”

Olen -

Het idee van het parochieteam van Olen-centrum om aan de kerk een kruisjeshek te plaatsen waar mensen met Pasen hun zorgen kunnen achterlaten, heeft bij heel wat gelovigen een gevoelige snaar geraakt. “Het initiatief werd zelfs opgepikt door de Slovaakse nationale tv”, glundert initiatiefnemer diaken Cis Marinus.

“Ik was aanvankelijk heel argwanend toen ze me belden om afspraken te maken voor de opnames”, verklapt de diaken. “We zaten aan de vooravond van 1 april en het had best een doordachte poging kunnen zijn om me in het ootje te nemen. Het was allemaal heel geloofwaardig. Zo werd me gevraagd of ik voor een figurant kon zorgen, die toevallig wilde passeren om een kruisje op te hangen tijdens de opnames. Liefst iemand die ook nog iets kon vertellen. Zo gezegd, zo gedaan en nog steeds argwanend trokken we naar de kerk. En plots stonden ze er gewoon helemaal echt. Een Slovaakse journalist met een professionele cameraploeg.”

 

 ©  Marc Peeters

“De opnames hebben anderhalf uur geduurd en de journalist sloot zijn reportage professioneel af met een zogenaamde stand-up.” Cis Marinus vernam nog dat de Slovaken getipt werden door een Kempense met Slovaakse wortels. “Het is alleszins plezierig om te vernemen dat onze eenvoudige boodschap van steun en hoop zo breed wordt gedragen.” Het idee achter het initiatief is dat kruisjes symbool staan voor lijden en zorgen. Door een zelfgemaakt kruisje aan de kerk achter te laten, kun je ook wat van je zorgen dumpen. In coronatijden zijn alle positieve initiatieven waardevol. “Ik heb de kruisjes maandag nog geteld, ondertussen zijn het er 135’, besluit Marinus.

Cis Marinus bij de start van de actie. 

Cis Marinus bij de start van de actie. ©  Marc Peeters

LEES OOK: Al meer dan 80 kruisjes aan de kerk

 

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Olen in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws