© ATV

Tientallen feestvierders op Leopold De Waelplaats: politie pakt vier aanwezigen op

De Antwerpse politie heeft zaterdagavond vier personen gearresteerd na een opstootje aan de Leopold De Waelplaats op het Antwerpse Zuid. Tientallen jongeren waren er samengekomen en overtraden er de coronamaatregelen. Op sociale media delen enkelen van hen beelden van wat zij overdreven geweld noemen.

Gedurende de dag sprak de politie zaterdag een aantal personen aan die waren samengekomen op de Leopold De Waelplaats, aan het Museum van Schone Kunsten. Zaterdagavond kreeg de politie rond 22.30 uur echter een oproep dat er dertig tot vijftig jongeren waren samengekomen.

“Er was sprake van wildplassen, luide muziek, sluikstorten en de mensen hielden geen afstand”, zegt woordvoerder Wouter Bruyns van de Antwerpse politie. “De inspecteurs voerden een controle uit, maar enkele aanwezigen weigerden om mee te werken. Ze hebben zich weerspannig en intimiderend opgesteld tegenover de agenten, waarop die ingegrepen hebben”, stelt Bruyns.

Hondenteams

Beelden van het incident werden zaterdagavond gretig gedeeld op sociale media. Daarop kwam al snel het commentaar dat de politie te hardhandig heeft opgetreden, maar dat weerlegt de politie. “Het is spijtig dat de aanwezigen de moeite namen om beelden te maken, eerder dan hun vrienden te overtuigen de rust te bewaren.”

Ook de inzet van hondenteams werd in vraag gesteld. “We werken al dertig jaar met honden bij grote groepen, net om de-escalerend te werken. De inzet van honden is vooral bedoeld als afschrikmiddel”, stelt Bruyns.

“In dit geval bleven enkelingen de politie belagen. Een van hen kwam te dicht, waarop een van de honden reageerde om zijn baasje te beschermen. Volgens een eerste analyse zijn daar geen fouten gemaakt.” Uiteindelijk zijn vier personen aangehouden. “Drie gerechtelijk en één iemand bestuurlijk.”

 (jtp, gjs)

 

 ©  rr

 

 ©  rr

 

 ©  rr

 

 ©  rr

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Antwerpen in als startgemeente.

Gerelateerd

Nu in het nieuws