(Themabeeld) 

(Themabeeld) ©  Hollandse Hoogte / David Rozing

Zullen kinderen ook gevaccineerd worden?

De vaccinatiecampagne verloopt van oud naar jong, maar de focus ligt nu op volwassenen. Zullen kinderen daarna ook gevaccineerd worden tegen Covid-19?

Annick Commine

Wanneer zullen kinderen gevaccineerd worden en hoe zal die vaccinatie verlopen?

De ontwikkeling van een vaccin is normaal een werk van lange adem. Al is het afgelopen jaar al bewezen dat de producenten erg snel kunnen werken als dat nodig is. Het voordeel is dit keer wel dat er niet vanaf nul gestart moet worden. “Het kan zelfs zijn dat ze enkel fase 1 en fase 2 van de testen moeten doorlopen. En dat de derde fase met de placebogroep niet nodig is. In principe hebben ze al alles getest. Ze moeten nu enkel zoeken naar de juiste dosis. Dit kan dus veel sneller gaan dan bij de initiële ontwikkeling. Dat zien we wel vaker bij vaccins”, zegt Leroux-Roels. “Al blijft het natuurlijk wel nog afwachten. Niks is zeker.”

Adolescenten (ouder dan 12 jaar) kunnen waarschijnlijk tegen de tweede helft van het jaar op een vaccin rekenen. Voor kinderen jonger dan 12 jaar is het nog langer wachten. “De huidige studies zijn voor de adolescenten. Daarna moeten er ook studies voor jongere kinderen plaatsvinden. Het zal voor hen waarschijnlijk niet meer voor 2021 zijn.”

Wat met kinderen jonger dan 12 jaar?

Zo’n vaccin testen gebeurt altijd in stapjes. “Ze kunnen moeilijk in één keer van volwassenen naar baby’s gaan. De leeftijd wordt systematisch verlaagd. Dat is ook zo bij andere vaccins”, zegt Leroux-Roels. “Kinderen boven de 12 jaar zullen sowieso eerst ingeënt worden. En dan moeten we kijken naar de situatie. Worden jonge kinderen toch nog ziek door het virus? Geven ze het bijvoorbeeld nog steeds door aan grootouders? Dan is het toch interessant om ook die jongere kinderen te vaccineren. Het is sowieso wel al goed om de vaccins ook bij die leeftijdsgroep al te testen en te ontwikkelen. Dan zijn ze er indien nodig.”

Hoe belangrijk is het om ook kinderen te vaccineren?

“Kinderen zijn een belangrijk aandeel binnen onze bevolking. En als we aan een groepsimmuniteit van 70 tot 80 procent willen geraken, dan zullen we dat niet zonder de kinderen kunnen doen”, zegt Leroux-Roels. “Zeker omdat we toch ook uitbraken op scholen zien. En zij kunnen het virus ook nog verder doorgeven. Denk aan grootouders die misschien toch niet optimaal beschermd zijn.”

Hoever staan de studies naar vaccinatie bij kinderen?

Bij alle grote producenten lopen ondertussen al studies naar de vaccinatie van kinderen. “Bij Pfizer staan ze het verst. Zij kijken momenteel naar de groep 12- tot 15-jarigen en ze hebben meegedeeld dat ze voldoende deelnemers gevonden hebben. Maar die studie loopt natuurlijk nog wel. Er zijn nog geen resultaten”, zegt vaccinologe Isabel Leroux-Roels (UZ Gent). “Pfizer kijkt momenteel niet meer naar 16- en 17-jarigen omdat die al betrokken werden in hun initiële studies en ze daar dus al resultaten over hebben.”

De producenten geven momenteel ook aan dat er plannen zijn voor studies naar het gebruik van Covid-vaccins bij kinderen tussen 11 en 5 jaar. “Over kinderen jonger dan 5 jaar is er momenteel nog geen sprake.”

Zijn dat dezelfde vaccins als voor volwassenen?

“In principe vertrekken de farmabedrijven van de vaccins die ze momenteel al ontwikkeld hebben. Maar het is nu vooral kijken naar de juiste dosis. Bij sommige vaccins zien we dat het om dezelfde dosis gaat bij kinderen en volwassenen. Maar omdat kinderen meestal met een lager lichaamsgewicht zitten, hebben ze vaak ook genoeg aan een kleinere dosis”, zegt Leroux-Roels.

Belangrijk is wel dat het vaccin opnieuw moet worden goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap als de dosis niet dezelfde is als bij volwassenen. “Het is in principe hetzelfde vaccin, maar je moet toch de bijsluiter aanpassen omdat je met een andere dosis zit. En dus moet het opnieuw geëvalueerd worden.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Nu in het nieuws