Themabeeld. 

Themabeeld. ©  BELGA

Kan je kiezen welk vaccin je krijgt? Of kan je een bepaald vaccin weigeren?

Zelf je vaccin kiezen of een bepaald vaccin weigeren, kan dat? Neen. De vaccins worden aangeboden in functie van de kenmerken en uiteraard de beschikbaarheid. Alle coronavaccins zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) en zijn dus zowel veilig als doeltreffend.

Annick Commine

Wie afzegt om later een afspraak te kunnen krijgen voor een ander vaccin, moet Jan Stroobants, hoofd van het vaccinatiecentrum in Antwerpen, teleurstellen. Er is een soort anti-roulettesysteem. “Als je je boeking bevestigt, krijg je een ticket met daarop het vaccin dat je zult krijgen”, zegt Stroobants.

Om te voorkomen dat mensen annuleren en herboeken tot ze het vaccin van hun voorkeur krijgen, blijf je dertig dagen vastgeklikt in de agenda van bijvoorbeeld AstraZeneca. Stroobants: “Je kan dus wel omboeken, maar enkel voor het vaccin waarvoor je al vastligt. In dit voorbeeld dus AstraZeneca. Na dertig dagen vervalt je uitnodiging en moet je wachten op een nieuwe. Dat kan een uitnodiging zijn voor een ander vaccin, maar net zo goed opnieuw voor AstraZeneca. Wie wil shoppen zal dus mogelijk héél lang moeten wachten.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Nu in het nieuws