Hoe weet ik of ik op de lijst van risicopatiënten sta? En wat als dat niet zo is?

Vanaf donderdag 8 april kan iedereen tussen 18 en 64 jaar is zelf nakijken of men op de lijst staat van risicopatiënten die voorrang krijgen bij de vaccinaties. Hoe moet dat? En wat als je er niet op staat?

Hoe weet ik of ik op de lijst van risicopatiënten sta?

Dat kan je checken via www.myhealthviewer.be. Het ziekenfonds en de apotheker kunnen dat ook voor jou checken. Huisartsen vrezen dat hun telefoon roodgloeiend zal staan. “Je moet hen hierover vooral niet lastigvallen”, zegt De Maeseneer. Zo’n 80% van patiënten zal meteen op de lijst staan. Nog eens 15 procent volgt in de dagen nadien. “Als je op 15 april nog niet op de lijst staat en je denkt wel in aanmerking te komen, dan bel je de huisarts.”

Volgens Roel Van Giel, voorzitter van huisartsenvereniging Domus Medica, kan het één à twee weken duren eer alle huisartsen de gegevens hebben opgeladen. Dat heeft geen invloed op het algemene vaccinatietempo. Personen die later worden toegevoegd, sluiten niet achteraan aan, maar krijgen een plekje op basis van hun leeftijd. “De mogelijke vertraging voor de patiënt is hoogstens een week.”

Wat als ik niet op de lijst sta en toch een verhoogd risico loop?

Er is een kleine kans dat je als risicopatiënt toch niet vanzelf op de lijst terechtkomt. Zo houden ziekenfondsen geen rekening met nieuwe informatie na 1 juli 2020. Een vaste huisarts zal je dan opvissen, tenzij je die nog niet hebt. Het is ook mogelijk dat je een hoge bloeddruk of obesitas hebt (BMI hoger dan 30), maar daarvoor geen medicatie neemt die wordt terugbetaald of nog nooit een huisarts hebt geraadpleegd.

Marc Moens van artsensyndicaat BVAS verwacht een massa telefoontjes. “Vanaf volgende week gaan veel mensen vermoeden dat ze een comorbiditeit hebben.” Professor huisartsengeneeskunde Dirk Devroey (VUB) beaamt: “Mensen moeten zeker bellen als ze terecht niet op de lijst staan. Dat is de ideale gang van zaken, maar we vrezen ruis op de communicatie tussen arts en patiënt.” (agg)

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Nu in het nieuws