©  BELGA

Welke essentiële beroepen krijgen voorrang bij de vaccinaties?

De lijst van essentiële beroepen die voorrang krijgen bij de vaccinaties, is erg kort. Alleszins volgens de algemene richtlijnen. Maar in de verschillende vaccinatiecentra werken ze soms met reservelijsten voor bepaalde beroepsgroepen.

Annick Commine

Welke essentiële beroepen krijgen voorrang?

Alleen politieagenten die interventies doen, krijgen voorrang op de brede bevolking. Hoewel de discussie over leerkrachten nog loopt, krijgen zij vooralsnog geen prioriteit. “We willen vermijden dat er een opbod komt tussen beroepsgroepen”, zei Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) daarover.

Hoe komt het dat agenten en kleuterleiders al ingeënt worden?

Omdat vaccinatiecentra regelmatig overschotten hebben, worden in sommige eerstelijnszones andere prioritaire groepen ingeënt. Idealiter contacteert het vaccinatiecentrum andere 65-plussers die last minute een vaccin kunnen gaan halen. Lukt dat niet, dan is er een reservelijst met daarop agenten, brandweerlui en kleuterleiders.

Vanaf volgende week zou het mogelijk zijn om online zelf data door te geven waarop jij stand-by staat om snel een vaccin te krijgen. Let wel, mensen kunnen zich alleen binnen hun eigen doelgroep aanmelden. Wie bijvoorbeeld 25 jaar is, kan zich pas opgeven vanaf het moment dat de vaccinatie start bij mensen jonger dan 65 zonder onderliggende gezondheidsproblemen.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Nu in het nieuws