Veel inwoners van Doel vertrokken, waardoor het dorp begon te verkrotten. 

Veel inwoners van Doel vertrokken, waardoor het dorp begon te verkrotten. © kps

Vlaamse regering onderzoekt of polderdorp Doel kan overleven

Doel -

De Vlaamse regering laat onderzoeken of polderdorp Doel nog een toekomst heeft als dorp om te wonen. Dat meldde VRT NWS zondagochtend. De inwoners van Doel kregen jaren geleden te horen dat hun dorp moest wijken voor de uitbreiding van de Antwerpse haven. De meeste inwoners vertrokken en de huizen begonnen te verkrotten.

Twee jaar geleden werd door de Vlaamse regering evenwel gekozen voor een minder verregaande uitbreiding van haven, waardoor Doel toch zou kunnen blijven bestaan. Het dorp is zwaar verloederd, maar de woonmogelijkheden worden bekeken, zegt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA).

Doel. 

Doel. © pvl

“We hebben beslist om de procedure weer op te starten en om verder te gaan met de werkgroep rond Doel, waar zowel de gemeente, de Vlaamse overheid als de verschillende actiecomités in vertegenwoordigd zijn”, aldus Diependaele. “De woonstudie moet aangeven wat er nog mogelijk is in Doel, wetende dat er vlak naast een containerdok komt dat 24 uur op 24 en zeven dagen per week zal draaien.”

Minimum aan respect

Tegen de zomer zou het plan voor de toekomst van Doel klaar moeten zijn. Actiegroep Doel 2020 reageert afwachtend. “Het is in het belang van iedereen – ook en vooral van de Vlaamse regering en het Antwerpse Havenbedrijf – dat er aan de schandalige situatie in Doel een einde komt. Maar dat kan niet zonder een minimum aan respect voor het dorp, de streek en de mensen die er wonen. Dat alles heeft men de voorbije jaren op de meest brutale manier genegeerd.”

“Dat minister Diependaele nu met initiatieven komt om de impasse te doorbreken, is een belangrijk nieuw gegeven”, klinkt het wel bij de actiegroep. “Het verdient alle waardering. Doel 2020 was en is ervan overtuigd dat Doel en de haven naast elkaar kunnen bestaan.”(blg, cm)

Gerelateerd

Nu in het nieuws