©  Kris Van Exel

Eddy Merckx herkent zichzelf in Mathieu van der Poel

Eddy Merck is onder de indruk. De intussen 75-jarige zevenvoudige winnaar van Milaan-Sanremo kijkt uit naar de Primavera van zaterdag én een nieuw gevecht tussen De Grote Drie. “De koers was precies Playstation geworden, dat is sinds kort helemaal anders”, zegt hij in gesprek met het Nederlandse NRC.

Yanko Beeckman

Eddy Merckx is duidelijk onder de indruk van de jonge generatie renners. “Niet alleen de klassieke renners durven van ver aan te vallen, maar ook de ronderenners zijn aanwezig. Kijk naar Tadej Pogacar, Egan Bernal, Thomas Pidcock. Die volgen Van der Poel, Wout van Aert en Alaphilippe. Samen maken ze het wielrennen alleszins leuker en aantrekkelijker. Het was computerwerk geworden, precies Playstation. Dat is saai. Maar sinds kort is het helemaal anders.”

Merckx herkent zichzelf zelfs in de aanvalslustige Mathieu van der Poel. “Door hem moet ik aan vroeger denken. Ik koerste op intuïtie, net als hij. Niet altijd maar rekenen en programmeren. Als je op een moment in de race voelt dat je tegenstanders minder zijn, dan moet je van ze wegrijden.”

 

 ©  LAPRESSE

Al lijkt dat zaterdag in Milaan-Sanremo geen sinecure te worden. “Op zeventig kilometer van de meet krijg je geen vrije doorgang van het peloton. Ploegen die willen dat het een massasprint wordt, kunnen het tempo makkelijk controleren omdat het parcours niet zwaar genoeg is.”

Hoe de favorieten het dan wel moeten aanpakken? “Je moet je aanval plaatsen op 500, 600 meter van de top van de Poggio”, zegt Merckx, die Van der Poel wel als de grote favoriet ziet. “Als je dan een gaatje hebt, kun je wegblijven.”

Volg het nieuws over Eddy Merckx overal.

Download de GVA-nieuwsapp

Gerelateerd

Meer sportnieuws