©  ISOPIX

Steven Van Gucht: “Een derde golf kan worden vermeden”

Het aantal opnames van coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft stijgen. In de zeven dagen tot en met donderdag waren er meer dan 150 opnames per dag, of bijna een vierde meer dan in de week ervoor. Volgens viroloog Steven Van Gucht zouden we vanaf morgen een daling moeten zien op het vlak van besmettingen. “Het ziet ernaar uit dat we vorige week donderdag het hoogtepunt bereikt hebben.”

il

In Vlaanderen is er een lichte daling (-4 procent), maar in Brussel en Wallonië blijven de cijfers stijgen (8 en 16 procent), vooral in Henegouwen is er een hoge toename. “Het lijkt ons dat een derde golf vermeden kan worden. Het toont aan dat minder strenge maatregelen kunnen werken, als de bevolking ze volgt en ze blijft dragen. Ondanks dat we terecht al eens meer zeuren en morren, gaan we ons niet laten kennen”, zei Van Gucht op de persconferentie.

Van Gucht benadrukt dat er wel duidelijke verschillen te zien zijn tussen de verschillende leeftijdsgroepen. Er zijn beperkte dalingen bij kinderen (-5 procent) en een forse daling bij 90-plussers (-29 procent). Bij de andere groepen zijn er nog toenames, vooral bij tieners (+14 procent).

Ook de Britse variant is steeds meer aanwezig in ons land. Die wordt nu dominant aangezien er meer dan de helft van de besmettingen veroorzaakt worden door de Britse variant. “Het aantal besmettingen met de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten (4,4 en 1,9 procent) blijft beperkt”, klinkt het.

Overlijdens

Het aantal overlijdens ligt wel in dalende lijn, met dank aan de vaccinaties in de woon-zorgcentra. Het aantal overlijdens in de wzc’s ligt 58 procent lager dan de week ervoor. Bij de algemene bevolking is er een stijging van 32 procent. In de voorbije week werden er gemiddeld 26 overlijdens per dag betreurd.

Dat de vaccinatiecampagne in de woon-zorgcentra zichtbaar is in de cijfer stemt het Nationaal Crisiscentrum hoopvol.

Buitenbubbel

Verder liep Van Gucht al even vooruit op het Overlegcomité van vanmiddag. “Er staat een mogelijke uitbreiding van de bubbel buiten op de agenda. Daarom willen toch nog dit punt aanhalen”, zei viroloog Steven Van Gucht. “Buiten is het minder gevaarlijk dan binnen, maar dat wil niet zeggen dat we elkaar niet kunnen besmetten”, benadrukt hij.

“Het merendeel van de besmettingen vinden binnen plaats. Superverspreiding is buiten minder gemakkelijk omdat kleine druppels buiten sneller vervliegen, binnen is afstand houden moeilijker en het Uv-licht van de zon kan het virus doden op oppervlaktes. De kans is kleiner om besmet te worden buiten, maar die is niet nul.”

“Denk aan de uitbraak in de rozentuin van het Witte Huis vorig jaar. Als we dicht bij elkaar zitten of staan is het perfect mogelijk elkaar buiten te besmetten. Alles hangt af van het aantal contacten, de dichtheid en de duur.”

Hij raadt daarom aan om af te spreken in beperkte kring en drukke plaatsen vermijden zodat afstand houden mogelijk is. “Vaak gebeuren de besmettingen voor of na een activiteit, bij de bespreking. Vermijd dat dus. Uit een Franse studie blijkt ook dat carpoolen voor meer besmettingen zorgt dan het openbaar vervoer. Vermijd dat dus ook.”

LIVEOntvang meldingen over belangrijk coronanieuws.

Download de GVA-nieuwsapp


Gerelateerd

Nu in het nieuws