De snelwegparking in Vorselaar. 

De snelwegparking in Vorselaar. ©  Hans Otten

Twee mensensmokkelaars en zeven transmigranten van bus geplukt in Lille

Vorselaar, Lille -

De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen heeft dinsdag en woensdag in het kader van een gerechtelijk onderzoek naar mensensmokkel drie verdachten opgepakt en zeven transmigranten aangetroffen.

Dit onderzoek door FGP, afdeling Mensof, wordt gevoerd naar een Ethiopische vereniging die vanuit Brussel opereert en die zich zou bezighouden met het transporteren van slachtoffers naar het Verenigd Koninkrijk tegen betaling. De organisatie zou slachtoffers via het openbaar vervoer vanuit Brussel Noord naar autosnelwegparkings in Vorselaar (E34) en in Kalken (E17) begeleiden. In de omgeving van de snelwegparking in Vorselaar werd eerder al een tentenkamp ontdekt waar de slachtoffers tijdelijk zouden worden ondergebracht. De transmigranten werden vervolgens op de parkings in de laadruimte van een vrachtwagen geladen, met als bestemming het Verenigd Koninkrijk. Tijdens transporten is er sprake van uiterst gevaarlijke omstandigheden. Zo moesten slachtoffers zich bijvoorbeeld tussen lading verstoppen of dreigden ze in ademnood te geraken. Er zijn ook aanwijzingen dat slachtoffers in koelwagens zouden getransporteerd worden.

Bij de gecoördineerde actie werden dinsdagavond twee verdachten van een bus geplukt aan het op- en afrittencomplex ter hoogte van Lille. Ze waren in het gezelschap van zeven transmigranten. Een derde verdachte werd opgepakt in het treinstation in Waremme. Tijdens huiszoekingen op verblijfadressen in Brussel werd bijna 4.000 euro in beslag genomen.

De onderzoeksrechter heeft beslist om drie mensen onder aanhoudingsmandaat te plaatsen. Ze verschijnen maandagnamiddag voor de raadkamer.

Het gerechtelijk onderzoek wordt verdergezet. (BVdE)

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Vorselaar in als startgemeente.

Nu in het nieuws