Premier Alexander De Croo over de coronacijfers.  © RR

Cijfers te slecht voor versoepelingen, volgende week opnieuw Overlegcomité

“We hebben in het Overlegcomité niet de beslissing genomen die we dachten te nemen. De coronasituatie blijft bijzonder delicaat. We zaten op een plateau, maar de cijfers stijgen nu weer. Dat dwingt ons om bijzonder voorzichtig te blijven.” Dat heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) gezegd op de persconferentie na het opmerkelijk snel afgeronde Overlegcomité.

De boodschap is duidelijk: de cijfers zijn er niet naar om nog meer te versoepelen dan al gepland was. Naast het heropenen van de contactberoepen op 1 maart zijn er dus geen wijzigingen van de coronamaatregelen in ons land.

“De besmettingen stijgen, maar vooral de ziekenhuisopnames ook. Gisteren waren het er tweehonderd”, zei De Croo. “Als het stormt, kan je niet opstijgen, en met deze cijfers kan je niet versoepelen. Dat zou onverantwoord en roekeloos zijn.”

“We hebben voor een time-out van een week gekozen, een week waarin we de vinger aan de pols willen houden. Dit om te vermijden dat op een moment van onzekerheid beslissing genomen wordt waarmee we alles te grabbel gooien dat we gerealiseerd hebben”, legde de premier uit.

Versoepelingen niet meer veraf

Het viel hem zwaar, zei Alexander De Croo. “Ik blijf ervan overtuigd dat het moment van versoepelingen niet meer veraf is, maar nu moeten we wachten. Daarom hebben we voor deze time-out gekozen. Dit weegt op ons gemoed en op onze draagkracht, dat weet ik. En ik ben me ten volle bewust dat mensen het moeilijk hebben. Maar we moeten de laatste horde eerst samen nemen.”

Premier Alexander De Croo. 

Premier Alexander De Croo. ©  REUTERS

De Croo: “De lente van de vrijheid komt er echt aan, met momenten waarop we elkaar kunnen vastpakken. Dat is echt niet zover meer af. Maar het kan maar onder één voorwaarde: extra voorzichtig zijn in de komende weken. Ik wil het jullie persoonlijk vragen: wees extra voorzichtig. Dit is een delicaat moment.”

LEES OOK: Weer geen versoepelingen: hoe kan overheid ons nog gemotiveerd houden?

“Het feit dat zo veel mensen in het ziekenhuis belanden, is een teken aan de wand”, zei de premier. “We moeten daar rekening mee houden. We kunnen het virus alleen maar afremmen met ons gedrag en door samen de regels te volgen. Masker dragen, handen wassen, je contacten beperken ... Dan maken we samen de lente van de vrijheid mogelijk.”

Niet opgeven

“We beseffen dat er verwachting was bij de bevolking, maar dat is nu niet mogelijk”, zei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). “Hou vol, er zijn enorme inspanningen gedaan door de bevolking en we mogen nu niet opgeven.”

Vlaams minister-president Jan Jambon. 

Vlaams minister-president Jan Jambon. ©  REUTERS

“Er is maar één weg naar de uitgang: de regels volgen en de vaccinaties”, zei Jambon nog. “Daar is wel goed nieuws: waar gevaccineerd is, zien we minder overlijdens en ziekenhuisopnames. Als we dit dus volhouden, dan hoop ik dat we volgende week versoepelingen kunnen nemen die we voor vandaag in gedachten hadden.”

Ziekenhuizen houden zich klaar

“Dit virus test ons uithoudingsvermogen en onze eenheid”, zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a). “Gelukkig zijn we vandaag eensgezind.”

Het aantal Covid-patiënten in de ziekenhuizen is gestegen naar vierhonderd, zei hij. “Volgens eerdere afspraken hebben we ziekenhuizen gevraagd naar fase 1B over te gaan en zich dus voor te bereiden op erger.” Dat betekent dat de ziekenhuizen meer bedden moeten klaarhouden voor coronapatiënten.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. 

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. ©  EPA-EFE

Vandenbroucke roept mensen op om ondanks die opschaling niet te twijfelen om naar het ziekenhuis te gaan, als ze klachten hebben die niets met Covid-19 te maken hebben. “De meest verkeerde beslissing is andere nodige zorgen uitstellen. Dat is de voorbije maanden gebeurd, maar nu moet dat niet. Ziekenhuizen zijn veilig en kunnen de andere zorg ook aan. Mensen moeten zeker naar het ziekenhuis gaan als ze klachten hebben, dat is belangrijk.”

“Enige juiste beslissing”

“Dit was de enige juiste beslissing.” Dat heeft viroloog Marc Van Ranst gezegd bij VTM Nieuws. “De recente cijfers van de ziekenhuisopnames zijn helemaal niet goed. Ik ben daarom heel blij met deze beslissing. Verstrengingen zie ik niet komen, nee, de maatregelen volstaan. Maar iedereen moet zich er wel aan houden.”

Er is wel één kleine versoepeling in ons land. De Waalse regering heeft beslist om de avondklok te verlaten van 22u naar middernacht. Dat zei minister-president Elio Di Rupo op de persconferentie. De nieuwe avondklok, dezelfde als in Vlaanderen, gaat maandag in. In Brussel verandert er niets en blijft de avondklok wel om 22u ingaan, zei Brussels minister-president Rudi Vervoort. “Die avondklok heeft ons deze week goed geholpen met al die samenkomsten.”

LIVEOntvang meldingen over belangrijk coronanieuws.

Download de GVA-nieuwsapp


Gerelateerd

Nu in het nieuws