©  BELGA

DISCUSSIE. “Nu op de rem, rendeert in april”: kan jij nog een maand geduld opbrengen?

Er raken weer vaker mensen besmet met het coronavirus, en dat komt omdat we met meer mensen afspreken. Dat is de conclusie van experts na de nieuwste studies en cijfers. “Er is veel moeheid in geslopen”, zegt Steven Van Gucht van Sciensano. Versoepelingen worden daarom beter uitgesteld.

LEES OOK: Experts roepen op: “Nu op de rem voor versoepelingen, want dat rendeert in april”

12% minder tests en toch 20% meer besmettingen. Een Britse, besmettelijke variant die al 44% van de markt inpalmt. experts kijken bezorgd toe.

“De stijging is er vooral bij de actieve bevolking, zeker bij 45- tot 60-jarigen”, zegt Steven Van Gucht van Sciensano. “De contactonderzoekers stellen vast dat mensen meer en meer contacten onderhouden. Enkele weken geleden gaven besmette mensen gemiddeld 2,5 dichte contacten op, nu is dat gemiddeld 3,2. Als individu lijkt dat weinig – één persoon extra – maar over de hele populatie betekent dat 30% meer kans om mensen te besmetten.”

Hij roept daarom op om toch voorzichtig om te springen met versoepelingen. “Als we in februari en maart nog stevig op de rem staan, kunnen we onze inspanningen laten renderen in april en mei. Alles wat we nu lossen, kan de derde golf veroorzaken en de échte versoepelingen in de problemen brengen.”

Merk jij veel coronamoeheid (in jouw omgeving)? Of kan jij nog een maand geduld opbrengen zodat we vanaf april écht kunnen versoepelen? En geloof je erin dat we vanaf april dan kunnen versoepelen?

Discussieer mee in onderstaand invulformulier. Een greep uit de reacties verschijnt zaterdag in de krant.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Nu in het nieuws