OVERZICHT. De vier scenario’s voor versoepelingen

Voor het Overlegcomité van vrijdag wou premier Alexander De Croo uit de doeken doen op welke wetenschappelijke feiten ze zich baseren. Biostatisticus Niel Hens presenteerde daarbij vier scenario’s. Wat zijn de verwachtingen als er geen versoepelingen komen en wat bij versoepelingen vanaf maart, april of mei? Een overzicht.

LEES OOK: De Croo: “Absolute noodzaak om zeer voorzichtig te blijven”

Voor biostatisticus Niel Hens aan zijn toelichting begon, benadrukte hij dat er een grote onduidelijkheid blijft over de opmars en besmettelijkheid van de verschillende coronavarianten.

In de scenario’s wordt daarom een onderscheid gemaakt tussen 30 (de gele curve) en 70% (de rode curve) grotere besmettelijkheid. Het meest waarschijnlijk is dat de varianten tot 50% (de blauwe curve) besmettelijker zijn.

GEEN VERSOEPELINGEN

In het eerste scenario volgen geen versoepelingen. In dat geval zou een grotere besmettelijkheid van 30% weinig gevolgen hebben, maar 70% grotere besmettelijkheid zou wel voor een nieuwe piek kunnen zorgen.

 

VERSOEPELINGEN VANAF MAART

Als we volgens het tweede scenario in maart de maatregelen afbouwen tot op het niveau van september, dan zou de piek bij 70% zelfs tot ver boven de piek van de tweede golf kunnen stijgen. Daartegenover staat dat 30% wel beheersbaar zou zijn.

Maar in het meest realistisch scenario, van rond de 50%, stijgt het aantal nieuwe ziekenhuisopnames bij een dergelijke versoepeling ook weer tot het peil van de tweede golf.

 

VERSOEPELINGEN VANAF APRIL

Een versoepeling in april - scenario drie - zou al veel beperktere gevolgen hebben, doordat er dan al meer mensen gevaccineerd zullen zijn. Zelfs het ergste scenario klimt dan niet meer boven de piek van november.

 

VERSOEPELINGEN VANAF MEI

In scenario vier, met versoepelingen vanaf mei, is dat nog meer het geval. Dan zou ook een hogere besmettelijkheid ‘beheersbaar’ blijven, ondanks een opstoot bij versoepelingen. “Bij versoepelingen vanaf 1 mei zouden we het vrijwel onder controle kunnen houden. De stijging zou beperkt blijven”, zei Hens.

 

“Afname richting zomervakantie”

Welke van de vier scenario’s vrijdag op het Overlegcomité de bovenhand haalt, daar wilde de premier zich maandag niet over uitspreken. Hij zei wel dit: “Ik denk dat uit deze presentatie blijkt dat er een noodzaak is om zeer voorzichtig te blijven om een derde golf te vermijden.”

Al geeft hij ook toe dat de vraag naar perspectief terecht is. “Een belangrijke boodschap is dat we het punt naderen waarop het risico op een derde golf serieus vermindert.”

Biostatisticus Niel Hens benadrukte ook dat in elk van de vier scenario’s er wel degelijk perspectief is. “We staan epidemiologisch gezien voor een heel belangrijke periode. We moeten geduld uitoefenen en nog drie à vier weken afwachten wat de impact is van de Britse variant. Maar: alle scenario’s duiden wel zeer sterk op een afname van de curve naar de zomervakantie toe.”

LEES OOK: geen versoepelingen tot effect van Britse variant duidelijk is (+)

 

 ©  BELGA

(kma, sir)

LIVEOntvang meldingen over belangrijk coronanieuws.

Download de GVA-nieuwsapp


Gerelateerd

Nu in het nieuws