© Victoriano Moreno 

DE WEEK VAN PATRICK. IJs voor iedereen op tram 4

Patrick Van de Perre

Elke zaterdag blikt een stadsreporter terug op de gebeurtenissen van de voorbije week.

De regelmaat waarmee de bekommernissen omtrent tramlijn 7 onder de aandacht worden gebracht, is van een zelden geziene efficiëntie. De dienstregeling van De Lijn valt er werkelijk bij in het niets.

De zorgen zijn bekend. Tramlijn 7 is genomineerd om verkort en omgeleid te worden. Voor meer efficiëntie, klantvriendelijkheid en tot grote ergernis van een deel van de bewoners van Mortsel, Berchem en nog wat ander volk. Het zal je tram maar wezen.

LEES OOK: RedTram7 en minister Peeters hebben constructief gesprek

Opmerkelijk is dat tramlijn 4 precies hetzelfde staat te wachten. Alleen kraait daar geen haan naar. Dat reizigers in Hoboken hun rechtstreekse verbinding met de Groenplaats en omliggende straten mogelijk door hun neus geboord zien, weegt minder zwaar dan publiek transport van en naar Mortsel.

Het is waarschijnlijk iets sociologisch. Omdat de mensen in Mortsel een grotere mond hebben dan die van Hoboken. En ook omdat partijmilitanten van zo ongeveer elke partij tegenwoordig niet verder kijken dan hun eigen bubbel. Tramlijn 4? Hoboken? Discriminatie op het Antwerps tramnet, niet met ons. Red tramlijn 4.

Ondertussen lopen er nog steeds militairen langs de Antwerpse straten. Doorgaans gaat het om goedgemutst voetvolk en kan er soms zelfs een vriendelijk, zij het kort, praatje af. Maar de N-VA moet nu ook niet overdrijven. Als het van deze jongens (en meisjes) afhangt, mogen onze bewakers van het vaderland binnenkort fouilleren. Wanneer er een onverlaat met inhoud van een winkelkassa vandoor gaat bijvoorbeeld. Iets wat eigenlijk een taak is voor de politie, maar die mensen kunnen nu eenmaal niet overal tegelijkertijd zijn.

Iets zegt ons dat een patrouillerende militair echt wel ingrijpt en desnoods fouilleert wanneer een figuur met duistere bedoelingen zich zeer verdacht gedraagt. Door bijvoorbeeld de intentie te hebben om iets te ontsteken. Of er met een sacoche vandoor gaat. Welke goedmenende burger zou daarover achteraf iets op te merken hebben?

LEES OOK: Mogen militairen in Antwerpen binnenkort fouilleren?

De ijskar mag niet uitrijden, ook niet bij goed weer. ©  pol de wilde

Wat er pas goed op inhakt, is dat het verbod op rondrijdende ijskarretjes gehandhaafd blijft. Dankzij corona en ondanks weervoorspellingen, die een lenteweer van aprilse omvang voorspellen. De voorlichters van de provincie Antwerpen verslikten er zich aanvankelijk zelf in. Eerst mocht het wel, dan toch weer niet.

LEES OOK: IJsverkoper koud gepakt door provincie: karretjes Joris IJs mogen toch niet uitrijden

Het zit namelijk zo: rondrijdende ijskarren vallen onder de huis-aan-huisactiviteiten en dat is verboden. Wie niet rondrijdt, mag wel ijsjes verkopen. Dus allen daarheen. Maar wel netjes in de rij je beurt afwachten en anderhalve meter afstand houden.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners