©  BELGA

Emmanuel André: “Alleen totale lockdown kan derde golf nog vermijden”

Volgens viroloog Emmanuel André (KU Leuven) is een derde golf van besmettingen met de intrede van de Britse en Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus onvermijdelijk.

“Als de maatregelen hetzelfde blijven, en als de meeste mensen de maatregelen niet veel strikter toepassen, dan zal de derde golf zich snel doorzetten”, klinkt het in De Morgen.

“Nu zien mensen dat nog niet, nu blijft die golf nog onder de waterlijn, maar doordat de nieuwe variant het overneemt, zullen de curves beetje bij beetje blijven stijgen, en het risico is echt reëel dat ze begin maart weer volledig door het dak dreigen te gaan.”

Die derde golf helemaal vermijden is volgens André niet realistisch. “In theorie is het simpel. Dan gaan we nu in totale lockdown. Maar we moeten rekening houden met de maatschappij, mensen hebben het gevoel dat een totale, preventieve lockdown nu niet proportioneel zou zijn.”

Dus moet het doel zijn om de piek van de derde golf af te toppen. “Als we wel iets doen, kunnen we het misschien nog een beetje voor ons uitschuiven. Zo kopen we tijd om zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen te vaccineren. Dat is de wedstrijd, als u het zo wil noemen, die nu bezig is.”

“De derde golf kunnen we niet maandenlang tegenhouden, maar we kunnen de piek uitstellen, naar beneden brengen en het aantal ziekenhuisopnames beperken.”

LIVEOntvang meldingen over belangrijk coronanieuws.

Download de GVA-nieuwsapp


Gerelateerd

Nu in het nieuws