Schepen over magere opkomst testdorp: “Volgende stap: verplichte quarantaine”

De stad is teleurgesteld over de magere opkomst uit de Antwerpse wijken aan weerkanten van de Belgiëlei. “Een verplichte quarantaine is de volgende stap”, zegt schepen van Volksgezondheid Fons Duchateau.

LEES OOK: Joodse school week dicht, kinderen mogen pas terug als ze zich hebben laten testen

“We hebben het voorbije weekend ervaring opgedaan met vrijwillige testen. Probleem is dat je tests niet kan verplichten, omdat het een invasief optreden is. Je kan dus alleen maar sensibiliseren. Maar als mensen blijven weigeren, zeker als de infectiehaard nog groter zou worden en de besmetting uitdeint, zoals sommige experts voorspellen, dan zou je de logica kunnen omdraaien. Dat wil zeggen dat wie zich niet wil laten testen, als positief wordt beschouwd en in quarantaine moet.”

Deze redenering loopt analoog aan iemand die een alcoholcontrole weigert en bijgevolg automatisch wordt beschouwd als iemand die positief heeft geblazen. “Door die quarantaine bescherm je wel de rest van de maatschappij.”

Op een later tijdstip zal ook vaccinatie op vrijwillige basis gebeuren. Opdat zoveel mogelijk mensen hierop positief zouden reageren, werkt men op Vlaams niveau aan een zogeheten vaccincoaching. Dat wil zeggen dat men per doelgroep een aparte begeleiding gaat uitwerken. 

LEES OOK: 1 op 6 uit getroffen Antwerpse wijken is getest

jvb

LIVEOntvang meldingen over belangrijk coronanieuws.

Download de GVA-nieuwsapp


Gerelateerd

Nu in het nieuws