© rr

Coronaprotesten lopen zwaar uit de hand in Nederland: ziekenhuis belaagd

Het protest tegen de coronamaatregelen zondagnamiddag in Amsterdam en Eindhoven liep zwaar uit de hand. Ook zondagavond was het op verschillende plaatsen in Nederland nog onrustig. In Enschede werd een ziekenhuis belaagd.

blg

Zondagavond rond 23.00 uur probeerden relschoppers de ramen in te gooien van het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede. Dat is volgens een woordvoerster niet gelukt. “Het is verschrikkelijk dat wij nu doelwit zijn. Juist de mensen die zich zo hard hebben ingezet tijdens deze coronacrisis”, zegt ze.

Op social media is een filmpje te zien hoe relschoppers het MST aanvallen. Kort na het incident veegde de politie het plein voor het ziekenhuis schoon. “Nu is het weer rustig. We hebben wel extra beveiliging in het ziekenhuis ingezet.”

Den Haag, Roermond en Tilburg

In aanloop naar het ingaan van de avondklok was het zondagavond ook op andere plaatsen onrustig. In de Haagse Schilderswijk werd er vuurwerk afgestoken en ook met vuurwerk gegooid naar voorbijgangers en agenten.

In de Roermondse wijk kwamen tientallen mensen bij elkaar na oproepen op social media. De aanwezigen staken vuurwerk af. Ook in Tilburg werd vuurwerk afgestoken.

LEES OOK: Waarom net in het kleine vissersdorp Urk een teststraat in brand gestoken werd

Eindhoven

Eerder op de dag liepen de coronaprotesten zwaar uit de hand in Eindhoven. Zo lag het 18 Septemberplein bezaaid met stenen en tegels. Politie te paard en een waterkanon moesten helpen bij het beëindigen van de rellen. Er werden minstens dertig mensen aangehouden.

Ondanks vele waarschuwingen bleef een grote groep demonstranten de confrontatie zoeken bij het station van Eindhoven. Agenten met gasmaskers op probeerden de groep met traangas te verdrijven.

In de stationshal werden veel vernielingen aangericht en een vestiging van Jumbo werd geplunderd. Ook in de fietsenstalling op het station zijn veel vernielingen aangericht. Demonstranten hadden fietsen uit de stalling meegenomen. Ook zijn hekken en fietsen gebruikt om barricaden te maken. Het station werd door de politie hermetisch afgesloten.

Een auto van ProRail werd volgens de spoorbeheerder door relschoppers in brand gestoken. “Onze collega’s daar zijn erg geschrokken, maar gelukkig oké. Wat een schandalige actie!”, twittert ProRail.

 

 ©  rr

Amsterdam

Net als in Eindhoven was er zondag ook in Amsterdam protest tegen de coronamaatregelen. De politie ontruimde er het Museumplein en zette een waterkanon in. Dat gebeurde toen honderden demonstranten op het plein bleven nadat er een noodbevel was afgekondigd.

Het grootste deel van de actievoerders bleef staan, ook gooiden sommigen vuurwerk naar de politie die ingreep door de demonstranten uit elkaar te drijven. Daarbij gebruikten agenten wapenstokken, paarden, honden en een waterkanon.

Rond 15.30 uur had de politie het plein zo goed als schoongeveegd, maar in de omliggende straten bleef het een tijdlang nog onrustig.

De avondklok bij onze noorderburen geldt de komende weken tussen 21.00 uur en 04.30 uur, als middel tegen de verspreiding van het coronavirus.

Amsterdam. 

Amsterdam. ©  EPA-EFE

 

 ©  REUTERS

Amsterdam. 

Amsterdam. ©  EPA-EFE

Amsterdam. 

Amsterdam. ©  AFP

Amsterdam. 

Amsterdam. ©  REUTERS

Eindhoven 

Eindhoven ©  ISOPIX

Eindhoven. 

Eindhoven. ©  ISOPIX

Eindhoven. 

Eindhoven. ©  EPA-EFE

Eindhoven. 

Eindhoven. ©  ISOPIX

Eindhoven. 

Eindhoven. ©  EPA-EFE

LIVEOntvang meldingen over belangrijk coronanieuws.

Download de GVA-nieuwsapp


Gerelateerd

Nu in het nieuws