© ATV

Twee uitbraken Britse variant in Antwerpse scholen, waaronder Joodse school

Antwerpen -

De Britse variant is nu echt in de stad Antwerpen aangekomen, zei burgemeester Bart De Wever (N-VA) in ‘Wakker Op Zondag’ op ATV. Na tests in twee scholen blijkt dat de variant van het coronavirus er “exponentieel aanwezig” is.

“Ik kan zeggen dat er twee uitbraken zijn”, zei De Wever. “Op dit moment wordt dat met die schoolbesturen bekeken en wordt iedereen ingelicht. (...) Die scholen zullen gesloten worden, er zullen quarantainemaatregelen genomen worden naar die leerlingen toe. En alle hoogrisicocontacten van die leerlingen zullen waarschijnlijk ook opgeroepen worden voor testing.”

De burgemeester kon op het moment van de uitzending nog niet zeggen om welke scholen het precies ging, omdat alle betrokkenen nog ingelicht moesten worden.

Intussen is wel bevestigd dat Jesode-Hatora Beth-Jacob de Joodse school is waar De Wever naar verwees. Die werd vrijdag al preventief gesloten na een grootschalige testoperatie.

LEES OOK: Joodse school gaat week dicht na uitbraak Britse variant

De andere school is de stedelijke basisschool De Brem in Zandvliet. Ook daar werden massaal tests uitgevoerd nadat er besmettingen waren opgedoken met de Britse variant.

LEES OOK: School in Zandvliet dicht na besmettingen, leerlingen andere basisscholen getest

“Leef maatregelen na”

Bart De Wever deed nog een oproep aan alle Antwerpenaren: “Leef de maatregelen nu na.” Hij vroeg ook om effectief naar Spoor Oost te komen als je opgeroepen wordt voor een test.

De Wever: “Leef de maatregelen nu na.” © ATV

De burgemeester wil niet dat er wordt gestigmatiseerd en benadrukte dat het niet alleen om besmettingen in de Joodse gemeenschap gaat. “Het zijn niet alleen de Joodse wijken die erbovenuit springen, er zijn er nog.” Maar hij vroeg ook wel specifiek aan hen om de regels na te leven.

De Wever zei dat hij synagogen zal laten sluiten als ze over de schreef gaan. “Als je ‘tig’ vaststellingen hebt, kan je naar bestuurlijke sluitingen gaan. Dat ik de burgemeester zou zijn die in de 21ste eeuw nog synagogen zou sluiten... Ik had mij mijn burgemeesterschap wel anders voorgesteld, maar daar gaan we nu wel recht op af en dat is dramatisch.”

“De Joodse gemeenschap moet één ding beseffen”, zei de burgemeester. “Zij zitten in hun eigen logica. Maar de weerslag daarvan op de publieke opinie, die ik in mijn mailbox zie, is griezelig. Als men naar een golf van antisemitisme wil gaan, moet men zo verder doen.”

De Wever over de synagogen. © ATV

(ATV, jvo)

LIVEOntvang meldingen over belangrijk coronanieuws.

Download de GVA-nieuwsapp


Gerelateerd

Nu in het nieuws