Ook auto van koning bekogeld tijdens rellen in Brussel

De dienstwagen van koning Filip werd woensdagnamiddag bekogeld tijdens de betoging in Brussel. De betoging kwam er naar aanleiding van het overlijden van de 23-jarige Ibrahima Barrie, die onwel werd na een arrestatie en overleed. De betoging escaleerde, er werd brand gesticht in een commissariaat en de politie werd bekogeld. De wagen van de koning kwam toevallig in het gewoel terecht, moest enkele projectielen incasseren, maar kon snel ontkomen.

Op het moment dat de situatie al geëscaleerd was, rond 17.30 uur, strandde de auto van koning Filip tussen de betogers. Filip was op weg naar het kasteel van Laken na een werkdag op het paleis.

De zaak veroorzaakte paniek bij de aanwezige politiemensen. “De auto van de koning, een zwarte gepantserde Mercedes met nummerplaat 1, maar ook de BMW X5 met zijn veiligheidspersoneel kwamen vast te zitten in de gewelddadige betoging”, zegt een politiebron die ter plaatse was.

Op beelden is te zien hoe enkele projectielen tegen de auto van de koning belanden. Of de steengooiers bewust de koning viseerden, is niet bekend. In de wagen zijn ook blauwe zwaailichten, mogelijk trok dat net de aandacht van enkele betogers en wisten ze niet dat het om de dienstwagen van de koning ging.

Agenten in burger konden de koning ontzetten. Even zat de Mercedes nog vast tussen de – ook al geblokkeerde – trams, maar de chauffeur kon een U-bocht maken.

De zaak zal ongetwijfeld een staartje krijgen. “De betoging was aangekondigd. Dat de koning er desondanks toch in verzeild kon raken, is een grote fout”, zegt de bron.

(cds, dhs, adm)

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Nu in het nieuws