Themabeeld ©  Hollandse Hoogte / Roger Dohmen

Geert Molenberghs vraagt sluiting grenzen om Britse coronavariant buiten te houden

Nu ook in Ierland het aantal besmettingen met de Britse coronavariant toeneemt, stelt biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven/UHasselt) woensdag voor een sluiting van de grenzen te overwegen.

jvhBron: BELGA

“Vanuit epidemiologisch standpunt is een sluiting van de grenzen een zinvolle maatregel”, zegt Molenberghs. “Dat ligt vooral politiek gevoelig, ook in het kader van de inter­nationale relaties. Maar persoonlijk vind ik, en dan spreek ik niet vanuit de Gems (het officiële experten­comité, red.), dat we het toch moeten overwegen.”

Biostatisticus Geert Molenberghs. ©  Guy Puttemans

Een sluiting van de grenzen laat ook toe om tijd te kopen voor de vaccinaties, zegt Molenberghs. “Want als de nieuwe variant eenmaal binnen is, dan is het te laat. We moeten alles op alles zetten om dat bij ons te vermijden en te vertragen.” Bij onze noorderburen groeit intussen de vrees over de nieuwe variant. Premier Mark Rutte maakte dinsdag nog bekend dat de lockdown met drie weken verlengd wordt.

Voor een sluiting van de grenzen staat niemand te trappelen, beseft ook Molenberghs. “Maar het gaat hier over het al dan niet buiten houden van een nieuwe variant, en dus een nieuwe epidemie.” Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) benadrukte dinsdag nog in de Kamercommissie Gezondheid dat de nieuwe varianten ook voor ons land “een reden tot bezorgdheid zijn”. Tegelijk gaf hij aan dat een sluiting van de grenzen “voor een klein land als het onze bijzonder ingewikkeld is”.

LIVEOntvang meldingen over belangrijk coronanieuws.

Download de GVA-nieuwsapp


Gerelateerd

Nu in het nieuws