Premier Alexander De Croo 

Premier Alexander De Croo ©  AFP

Premier Alexander De Croo: “Brexit-akkoord lijkt eerlijke concurrentie voor onze bedrijven te garanderen”

Eerste minister Alexander De Croo (Open VLD) verwelkomt het donderdag aangekondigde akkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Op basis van de eerste berichten lijkt het akkoord cruciale garanties te bevatten om de Belgische bedrijven te beschermen tegen oneerlijke Britse concurrentie, zo stelt hij.

jvhBron: BELGA

LEES OOK: Opluchting aan beide kanten na ‘Brexmas’-akkoord, en toch is het nog niet voorbij

De Croo wijst erop dat de lidstaten en het Europees Parlement het akkoord nog moeten goedkeuren. De Belgische regering zal nu samen met de deelstaten de tekst grondig analyseren. “Voor mij staat uiteindelijk maar één ding centraal: het zo goed mogelijk beschermen van de Belgische economische belangen”, zo meldt hij in een persmededeling. “We moeten onze Belgische bedrijven vrijwaren van oneerlijke Britse concurrentie. Op basis van de eerste berichten, lijkt dit akkoord ons deze cruciale garantie te geven. Met een harde Brexit is iedereen slechter af. Dit akkoord helpt de grootste schok opvangen.”

Ook voor de visserijsector, die een belangrijk onderwerp vormde tijdens de onderhandelingen, worden volgens de premier garanties in het vooruitzicht gesteld, waardoor de vissers de mogelijkheid krijgen zich aan de nieuwe realiteit aan te passen.

Steunmaatregelen

De Croo benadrukt ook dat de EU een steunfonds van vijf miljard euro (‘Brexit Adjustement Reserve’) voorzien heeft voor landen en sectoren die hard geraakt worden door de Brexit. “Het spreekt voor zich dat de hardst getroffen lidstaten het grootste deel van die Europese steun moeten krijgen. Ik wil dit principe ook binnen België doortrekken: de steun moet gaan naar die regio’s en sectoren die het zwaarst afzien van de brexit.”

“Met dit akkoord kunnen we de intense discussies van de voorbije vier jaar achter ons laten. Nu kunnen we werk maken van een nieuwe, sterke relatie met de historische partner die het Verenigd Koninkrijk voor ons land blijft. Het is nu tijd om vooruit te kijken”, zegt de eerste minister tot slot.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Nu in het nieuws