©  AFP, Photonews

Londen en zuidoosten van Engeland “op slot” door “meer besmettelijke” variant van coronavirus

Londen, het zuidoosten en oosten van Engeland gaan vanaf zondagochtend opnieuw op slot. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson gezegd op een persconferentie. De nieuwe, strengere maatregelen hebben te maken met een nieuwe variant van het virus die er circuleert.

jvhBron: BELGA

De nieuwe restricties zullen in grote lijnen gelijk zijn aan de nationale beperkingen die in november in Engeland werden ingevoerd. Bewoners in die gebieden moeten thuisblijven, met beperkte uitzonderingen. Niet-essentiële winkels en sportscholen moeten sluiten. Pubs, restaurants en musea zijn al dicht sinds vorige week. Alle verplaatsingen buiten de zone zijn strikt verboden. De beperkingen duren twee weken en worden op 30 december herzien.

Nieuwe variant

Boris Johnson had het zaterdag ook over de nieuwe variant van het virus die circuleert in veel delen van Zuidoost-Engeland. Hij zei dat die mogelijk 70 procent besmettelijker is dan de huidige. De premier herhaalde wel dat er geen bewijzen zijn van ernstigere ziektesymptomen of hogere mortaliteit.

“We kunnen niet doorgaan met Kerstmis zoals gepland”, aldus Boris Johnson. Drie dagen geleden zei de premier nog dat het “onmenselijk” zou zijn om Kerst af te gelasten. “Als de feiten veranderen, moet je je aanpak veranderen”, zei Johnson daarover. De transmissiesnelheid van de nieuwe variant mag volgens hem niet genegeerd worden. “Als het virus zijn aanvalsmethode verandert, moeten we onze verdedigingsmethode veranderen”, zegt de premier.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De nieuwe variant verspreidt zich momenteel snel in het zuidoosten van Engeland. Op basis van “voorlopige modellen en de snel stijgende incidentie (de bevestigde coronabesmettingen per 100.000 inwoners, red.)” concludeerde de Britse expertengroep dat deze stam zich sneller kan verspreiden. “We hebben de Wereldgezondheidsorganisatie op de hoogte gebracht en blijven de beschikbare data analyseren om ons begrip te verbeteren”, zegt professor Chris Whitty, de Chief Medical Officer van Engeland. “Er zijn momenteel geen aanwijzingen dat de nieuwe stam tot een hoger sterftecijfer leidt of dat hij een invloed heeft op vaccins en behandelingen.” Momenteel wordt er “dringend werk verricht” om dat te bevestigen. Whitty benadrukt dat het na deze nieuwe ontwikkeling “meer dan ooit van vitaal belang” is dat burgers er alles aan blijven doen om het aantal besmettingen te beperken.

Van Ranst: “Virussen muteren constant”

De nieuwe variant van het virus in Engeland is de voorbije maanden ook al in België opgedoken. Dat zegt professor Marc Van Ranst. Het gaat volgens de viroloog om een “mineure” variant, die de voorbije maanden ook al bij ons is opgedoken. “We zagen de voorbije maanden vier gevallen in ons labo”, klinkt het.

“Virussen muteren continu, en als ze dat doen worden ze vaak eerder overdraagbaarder dan ziekteverwekkender”, legt Van Ranst uit. Het is niet zo dat de nieuwe variant in Engeland zorgt voor bijkomende bezorgdheid. “We zijn vooral bezorgd over de stijgende cijfers in ons land”, aldus de viroloog. Dat Engeland over gaat tot strengere maatregelen is volgens hem dan ook vooral een gevolg van de grote stijging van het aantal gevallen, en komt niet zozeer door de nieuwe variant.

LIVEOntvang meldingen over belangrijk coronanieuws.

Download de GVA-nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws