Het station Antwerpen-Centraal. ©  frederik beyens

Nieuw vervoersplan NMBS: dit verandert er in provincie Antwerpen

Vanaf zondag 13 december gaat de nieuwe NMBS-treinregeling in. Die zorgt dit jaar voor nieuwe IC-verbindingen, meer treinen op de bestaande lijnen en extra vroege en late treinen rond de steden. Dit zijn de nieuwigheden voor onze regio.

Binnenkort:

- Goed nieuws voor uitstapjes naar de kust: de IC-treinen Antwerpen - Gent - De Panne rijden voortaan ook tijdens schoolvakanties.

- De S-treinen Antwerpen-Centraal - Sint-Niklaas rijden voortaan om het halfuur. Tijdens de spits stopt deze trein ook in Nieuwkerken-Waas.

- Er komt een extra vroege IC-trein van Antwerpen-Centraal naar Turnhout (5.47u in plaats van de eerste om 6.47u) en een extra late trein van Brussel naar Mechelen (0.08u in plaats van de laatste om 23.49u).

- De IC-treinen Mechelen - Leuven stoppen in het weekend voortaan ook in Hever.

- Twee P-treinen tussen Brussel en Mol worden verlengd tot Neerpelt: één P-trein ’s morgens richting Brussel en één P-trein ’s avonds vanuit Brussel. Dit geldt wel pas vanaf juni 2021, als Infrabel de elektrificering van het traject klaar heeft.

In de periode 2021-2023 (timing nog onduidelijk):

- De IC-treinen tussen Antwerpen-Centraal en het station Noorderkempen rijden om het halfuur.

- Een nieuwe snelle IC-verbinding Antwerpen-Centraal - Hasselt op werkdagen.

- De IC-treinen Hasselt - Leuven - Brussels Airport-Zaventem - Antwerpen-Centraal rijden ook op zondag elk uur tussen Leuven en Hasselt.

- De S-treinen tussen Antwerpen-Centraal en Essen en tussen Antwerpen-Centraal en Puurs rijden op zaterdag twee keer per uur.

Meer informatie over andere lijnen valt te vinden op de website van de NMBS. (cm)

Gerelateerd