©  RR

Stany Crets neemt afscheid van moeder en pleit voor een ‘menselijk afscheid’

De moeder van acteur-regisseur Stany Crets (56) is overleden op 85-jarige leeftijd. Dat deelde hij mee via sociale media met een afscheidsbrief. ‘56 jaar geleden verwelkomde ze mij. Vandaag wuif ik haar uit. Ze is heel sereen vertrokken in haar slaap’, schrijft hij.

kma

“Ik verloor mijn moeder. Ik was voorbereid. Het was geen verrassing. En toch hadden we verdriet”, schreef Stany Crets gisteren op sociale media. Zijn afscheidsbrief voor zijn overleden moeder heeft de titel ‘Pleidooi voor een menselijk afscheid’. Daarin wil de acteur en regisseur pleiten om “écht écht samen afscheid te nemen aan de koffietafel. “Met nonkels, tantes, neven, nichten, kinderen, kleinkinderen… ook al zijn het er maar vijftien.”

Crets verwijst hiermee naar de coronamaatregelen die tijdens uitvaartdienst gelden. Koffietafels zijn daarbij volgens de meest recente richtlijnen verboden.

“Lachen eten, verhalen vertellen. Het verleden samen herbeleven én afsluiten”, gaat Crets verder. “Afscheid nemen is het belangrijkste. Niet in de kerk of de aula van een crematorium waar je stilzwijgend en contemplerend plechtig samen zit. Niet aan het graf waar je in gedachten verzonken koukleumend toekijkt. Nee. Aan een warme koffietafel met pistoletjes, kaas, hesp, koffie, pintjes. Daar neem je afscheid. Ook al is het maar met vijftien. Ook al is het met social distancing, met mondmaskers. Ik wil graag de dienst aan mij laten voorbijgaan in ruil voor de koffietafel”, aldus Crets. “En ik denk dat velen met mij dat ook willen en kunnen volgens de opgelegde regels. Neem ons ons afscheid niet af.”

In zijn pleidooi en afscheidsbrief spreekt Crets ten slotte de beleidsmakers aan: “Beste, beleidsmakers, als je wil dat we jullie vertrouwen, vertrouw ons dan ook af en toe. Laat ons niet los.”

Lees hier Stany Crets zijn volledige afscheidsbrief.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Nu in het nieuws