©  BELGA

Extra maatregelen en strengere avondklok in Brussel en Wallonië: wat doet Vlaanderen?

Na Wallonië, scherpt nu ook Brussel de coronamaatregelen gevoelig aan. In Vlaanderen zijn zulke verstrengingen nog niet aan de orde, klinkt het binnen de Vlaamse regering.

LEES OOK: OVERZICHT. Brussel verscherpt coronamaatregelen: cultuur en sport op slot, avondklok en mondmaskerplicht

“Het Overlegcomité gaf de mogelijkheid om te verstrengen waar het nodig is. Dat Wallonië en Brussel verstrengen is dus logisch. Maar bij ons is de situatie op een dag tijd nog niet zwaar veranderd.”

LEES OOK: Luik, de coronahoofstad van de wereld: “We zijn bijna op het punt dat we moeten kiezen wie we wel of niet verzorgen”

Vlaanderen houdt de cijfers wel nauwgezet in het oog en als het nodig is, zullen verdere ingrepen volgen. “Maar het is niet de bedoeling om weer met nationale maatregelen af te komen”, klinkt het. “We hebben een dikke week geleden al verstrengd. Vrijdagmorgen kwamen daar nog de nodige verstrengingen voor cultuur en sport bij.”

Marc Van Ranst luidt alarmbel

Bij een viceminister-president klinkt het dat elke dag met nieuwe maatregelen komen ook geen goed beeld geeft. “De mensen raken er niet meer aan uit. Terwijl we nog niet eens weten wat de impact zal zijn van de vorige.”

LEES OOK: Zwemmen of naar een vakantiehuisje: wat mag wel en niet deze herfstvakantie?

Al luidt viroloog Marc Van Ranst wel al fameus aan de alarmbel. Hij roept Vlaanderen op om dezelfde maatregelen als Wallonië te nemen. Hij tweet: “Pour les Flamands la même chose. (Voor de Vlamingen hetzelfde, red.) Dan kunnen we volgende week allemaal samen gedurende een maand in een lockdown die we geen lockdown gaan noemen.” 

Ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez stelt zich vragen op Twitter. Hij wil naar eigen zeggen niemand aanvallen, maar tegelijk begrijpt hij niet waarom ons land zulke versnipperde maatregelen neemt in de strijd tegen het coronavirus, nu de situatie in de ziekenhuizen zo verergert.

(agy)

LIVEOntvang meldingen over belangrijk coronanieuws.

Download de GVA-nieuwsapp


Gerelateerd

Nu in het nieuws