OVERZICHT. Dit zijn de nieuwe maatregelen die het Overlegcomité heeft beslist

De bijeenkomst van het Overlegcomité in het Egmontpaleis is afgelopen. De verschillende regeringen hebben er beslist over de verdere aanpak van de coronapandemie in ons land. Zoals verwacht zijn er strengere maatregelen afgekondigd, en die gaan in vanaf maandag 19 oktober. Wat is er precies beslist? Een overzicht.

Eline VandeGehuchte

HORECA

Het moeilijkste discussiepunt op het Overlegcomité was de aanpak in de horeca. Er gingen verschillende stemmen op om de sector helemaal te sluiten, anderen wilden de sector liever nog ontzien. Toch werd beslist om over te gaan tot de sluiting: restaurants en cafés moeten vanaf maandag voor minstens vier weken toe. Die maatregel wordt wel na twee weken geëvalueerd.

Er komt een premie voor de getroffen zaken. Hoe die regeling precies in zijn werk gaat, is nog niet duidelijk. Het gaat om een “omvangrijk steunpakket”, zei de premier tijdens de persconferentie.

LEES OOK: Vlaamse regering komt met steunmechanisme voor getroffen horeca, maar niet voor iedereen

Restaurants mogen wel een afhaaldienst organiseren en dat tot 22u. Ook nachtwinkels moeten sluiten om 22 uur.

De hotels blijven wel geopend.

LEES OOK: Alle horeca moeten vier weken dicht vanaf maandag: “Doodsteek voor veel uitbaters”

NACHTKLOK

Een nieuwe maatregel is die van de nachtklok. In navolging van buurland Frankrijk zal ook in ons land een straatverbod gelden van middernacht tot vijf uur ’s ochtends. Wie zich binnen die tijdspanne zonder geldige reden op straat bevindt, riskeert een boete.

“We stellen een verbod in tussen middernacht en vijf uur ’s ochtends om zich in de openbare ruimte te begeven”, zegt de minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. “Je verplaatsen van en naar het werk, of voor medische zorgen, dat is natuurlijk wel toegelaten. Waarom deze maatregel? We willen niet dat mensen toegeven aan de verlokking om naar feestjes te gaan. Die verlokking is groot, dat weten we, dus deze regel houdt mensen tegen om van de ene naar de andere plaats te gaan ’s nachts.”

Er komt ook een verbod op het nuttigen van alcohol op het openbaar domein en de verkoop van alcohol vanaf 20u.

SOCIALE CONTACTEN

Onze sociale contacten worden opnieuw beperkt tot één “knuffelcontact”. Dat betekent dat we buiten ons gezin om nog met maximaal één persoon in nauw contact mogen komen. Andere mensen zien mag, al moet men dan steeds een afstand van anderhalve meter bewaren of indien dat niet mogelijk is een mondmasker dragen. Een forse inperking dus: tot nog toe was het toegestaan om met drie personen nauw contact te hebben.

Beperken van contacten is volgens minister Frank Vandenbroucke cruciaal in de strijd tegen corona. “Eén knuffelcontact buiten het gezin, buiten de eigen bubbel om, dat is weinig maar nodig. Maar we willen niet dat mensen alleen komen te staan, dus kan u thuis nog vier mensen uitnodigen. De afstandsregels moeten dan wel gerespecteerd worden. We vragen wel dat u gedurende een periode van twee weken dezelfde mensen uitnodigt.”

TELEWERK

Telewerken wordt de regel. Voor de jobs waar dat niet mogelijk is, moeten de mensen kunnen werken op de meest veilige manier.

MARKTEN EN KERMISSEN

Dit jaar komen er in ons land geen kerstmarkten. Markten en kleine kermissen mogen wel blijven doorgaan.

CULTUUR EN SPORT

“Er zijn heel wat goede protocollen gemaakt, ook met de sportsector, over hoe je dingen veilig kan organiseren. Maar nu zijn we in een hoger alarm terechtgekomen, dus die protocollen voor sport en cultuur moeten herbekeken worden. We gaan er een week de tijd voor nemen. Er zijn ook activiteiten waar geen protocollen voor zijn. Voor deze wordt de aanwezigheid beperkt tot maximaal 40 mensen, deze maatregel gaat onmiddellijk in.”

LEES OOK: Voorlopig nog publiek toegelaten in Belgische voetbalstadions

CORONABAROMETER

De langverwachte coronabarometer staat nog niet definitief op punt, aldus minister Vandenbroucke. Dat instrument zal de evolutie van de pandemie in ons land weergeven en zo ook beslissen in welke risicofase we ons bevinden. Momenteel zit ons land in fase 4. Dat heeft premier Alexander De Croo gezegd tijdens de persconferentie. Toch wordt de barometer nog niet officieel in gebruik gesteld, “het staat nog niet op punt”, klinkt het.

LIVEOntvang meldingen over belangrijk coronanieuws.

Download de GVA-nieuwsapp


Gerelateerd

Nu in het nieuws