© ATV

Schrijver Aster Berkhof (100) overleden

Aster Berkhof, jarenlang een van Vlaanderens meest gelezen auteurs, is overleden, dat meldt de VRT. De auteur schreef 101 romans, maar werd vooral bekend met “Veel geluk, professor”. Berkhof kreeg deze zomer nog een viering, voor zijn 100e verjaardag.

Berkhof werd op 18 juni 1920 geboren in Rijkevorsel als Louis Van Den Bergh. Hij was jarenlang een van de populairste schrijvers uit ons land. Hij debuteerde in 1944, en in 2013 verscheen zijn laatste boek.

Bij de publicatie van zijn boek ‘dodelijk papier’ in 2010 zei Berkhof niet de indruk te hebben dat hij trager werd, ‘maar wel dat er hem steeds minder tijd rest’. Dat zette hem ertoe aan soberder en bondiger te schrijven. ‘Ik weet immers dat ik zal moeten gaan in een niet zo verre toekomst.’

LEES OOK. GVA sprak Aster Berkhof over zijn 100ste verjaardag: “Ik ben nog niet van plan om te sterven”

In de honderd boeken die hij in zijn lange leven schreef, sprong hij gezwind van het ene genre naar het andere. Hij publiceerde thrillers en detectives, streekromans, reisverhalen, liefdesverhalen, kinder- en jeugdboeken, en romans met grotere literaire ambities. Opvallend is dat de lezers én de kritiek hem leken te volgen en de verschillende boeken namen voor wat ze wilden zijn.

Berkhof stond ook bekend als een geëngageerde schrijver. Zo trok hij in Het huis van Mama Pondo (1971) flink van leer tegen de apartheid in Zuid-Afrika, op een moment dat dat in Vlaanderen allerminst vanzelfsprekend was.

In 2008 droeg de auteur zijn archief over aan het Aster Berkhofmuseum in zijn geboortedorp Rijkevorsel, waar hij sinds 2004 ereburger is. Toen dat museum tien jaar later de deuren moest sluiten, beslisten familie, de gemeente en de betrokken erfgoedpartners om het archief van Berkhof aan het Letterenhuis te schenken.

De schrijver was sinds 1956 gehuwd met de begin dit jaar overleden televisieomroepster Nora Steyaert.

LEES OOK. Aster Berkhof viert 100ste verjaardag: “Ik heb mijn tranen opgespaard voor vandaag”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Nu in het nieuws