©  AFP

Eddy Merckx zet Evenepoel op scherp en is hard voor Jumbo-Visma: “Ze zijn in hun eigen val gelopen”

Geen eindzege in de Ronde van Frankrijk voor Jumbo-Visma. De Nederlandse formatie verloor de gele trui van Primoz Roglic op de voorlaatste dag aan Tadej Pogacar. Eddy Merckx zag het gebeuren.

Vincent Van GenechtenBron: L'Equipe

Volgens het wielericoon moet de ploeg van Wout van Aert vooral in eigen boezem kijken en speelde Jumbo-Visma met vuur door Pogacar niet verder op achterstand te zetten.

“Of ik verrast was door de putch van Pogacar? Nee, helemaal niet”, zegt Merckx aan L’Equipe. “Vraag het aan mijn vrouw en vrienden, ik zei al dagen dat de 57 seconden die Roglic had niet genoeg waren om zeker te zijn van de eindzege. Ik zag Pogacar al van ver afkomen. Het enige dat hij kon doen, was wachten op die tijdrit omdat hij de tijd aan zijn zijde had. Hij is nog maar 21 en was een stuk frisser dan Roglic. Dan kon je de laatste dagen zo zien. Hij wist dat hij niet moest aanvallen omdat Jumbo veel sterker was. Hij moest gewoon wat onder de radar blijven en wachten op de tijdrit.”

Volgens Merck reed Jumbo-Visma dan ook “vooral dom” tijdens deze Tour.

“Ze hebben drie weken lang alles gegeven en zorgden ervoor dat er niets gebeurde. Maar ze waren vergeten dat die jonge kerel op nog geen minuut achterstand stond. Wat een misser! Ze zijn in hun eigen val gelopen. Het was heel duidelijk dat Pogacar hen niet ging aanvallen want hij kon niet wegrijden in de bergen. Maar ze moesten proberen om hem vroeger te lossen om het gat groter te maken. Dit is een wijze les in koersen voor hen.”

 

 ©  Photo News

Evenepoel

En nu, een duel tussen Pogacar en Evenepoel in de Tour? “Laten we niet op de zaken vooruitlopen met Remco”, aldus Merckx. “Hij heeft nog niets laten zien. Hij praat veel, maar ik wacht af om de rest te zien. Ik weet niet of Pogacars zege goed nieuws is voor hem. De lat ligt nu wel erg hoog. Egan Bernal was ook niet goed dit jaar. We zullen zien hoe hij terugkeert en of hij in staat is om de grote rivaal van Pogacar te worden de komende jaren.”

Volg het nieuws over Tour de France overal.

Download de GVA-nieuwsapp

Gerelateerd

Meer sportnieuws