De terugkeer van de mullet; het kapsel van de rockers

Beroemdheden wagen zich steeds vaker aan de mullet, een kapsel dat in het Nederlands kortweg ‘matje’ wordt genoemd. Daarbij zijn de bovenkant en zijkanten van de coupe kort opgeknipt, de achterkant blijft langer. Onder meer Miley Cyrus loopt vandaag rond met de snit.

vwh
Billy Ray Cyrus 

Billy Ray Cyrus 

Het kapsel straalt een zekere rebellie uit omdat het in de jaren zeventig geassocieerd werd met de extravagante stijl van rockers als Patti Smith, Bob Dylan en David Bowie. Die laatste pakte destijds als zijn alter ego Ziggy Stardust uit met een vuurrode versie van het kapsel. Later werd het vaker geassocieerd met countrymuzieksterren, grotendeels dankzij Billy Ray Cyrus - papa van Miley. In de jaren tachtig stond het kapsel echter symbool voor slechte smaak (zie ook Tiger King, red.) en vervaagde de trend.

Op de catwalks

Tot zo’n twee jaar geleden. Toen maakte de stijl een voorzichtige comeback op de catwalks. Eerst tijdens eerst een show van het trendbepalende label Off-White, daarna bij Gucci, Saint Laurent en Anna Sui in 2019. Zoals bij veel catwalktrends het geval is, nemen beroemdheden ze over.

Niet alleen de ‘Wrecking Ball’-ster en dochter van Billy Ray Cyrus, Miley, heeft zich anno 2020 aan de coupe gewaagd. Deze maand ging ‘Game Of Thrones’-actrice Maisie Williams naar de kapper in Londen en wandelde ook zij met een ‘matje’ buiten. Ook op Instagram tonen hippe dames en heren hun edgy kapsel met korte zijkanten en pittige minifroufrou.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het voordeel van deze complexe coupe: als de snit goed zit, vergt het kapsel weinig onderhoud. Je kunt het snel en makkelijk aan de lucht laten drogen en afwerken met wat zoutspray voor een nonchalante, rock-’n-rolltoets. Je hebt een weinig of zelfs geen warmtetools nodig, waardoor je haar gezond blijft. De snit moet volgens BV-kapper Jochen Vanhoudt wel regelmatig - denk om de vijf à zes weken - geüpdatet worden, anders verlies je het pittige effect. Als je jouw lokken opnieuw wil laten groeien, houd dan rekening met een heel gelaagde overgangsperiode.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Gerelateerd