Themabeeld. ©  Joris Herregods

Veel hinder op A12 richting Antwerpen na slippartij over olie

Op de A12 richting Antwerpen wordt woensdagavond ter hoogte van Londerzeel één rijstrook, de linkerrijstrook, opengesteld voor het verkeer. De twee andere rijstroken zijn nog te glad en moeten nogmaals schoongemaakt worden. Donderdag om 10 uur wordt een nieuwe evaluatie gemaakt om te zien of ook die rijstroken opengesteld kunnen worden, dan wel of andere maatregelen nodig zijn. Dat melden de brandweer Vlaams-Brabant West en het Vlaams Verkeerscentrum woensdagavond.

De snelweg is al sinds 13.45 uur afgesloten nadat een kraanwagen tussen Londerzeel en Willebroek een grote hoeveelheid olie verloor. Het gaat om hydraulische olie die een groot slipgevaar oplevert en zeer moeilijk te verwijderen is. Om de klus te klaren moet de brandweer gebruik maken van hogedrukreinigers met verwarmd water.

Intussen is het wegdek een eerste maal volledig schoongemaakt en zijn er remtesten uitgevoerd om na te gaan of het wegdek voldoende proper is.

“Die remtesten zijn negatief op de midden- en de rechterrijstrook”, zegt Alain Habils, woordvoerder van de brandweer. “Vooral op de rechterrijstrook is de rijbaan nog te glad.”

“De brandweer heeft nu een product gebruikt op de rechter- en middenrijstrook dat enkele uren moet inwerken”, zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. “Donderdagvoormiddag wordt bekeken of dat het nodige effect heeft gehad.”

Alvast tot 10 uur zal enkel de linkerrijstrook beschikbaar zijn. In de loop van de voormiddag maken brandweer, federale politie, lokale politie en het Agentschap Wegen en Verkeer een nieuwe evaluatie en wordt beslist of eventueel drastischer maatregelen nodig zijn, zoals het afschrapen van de bovenste asfaltlaag.

Op de opengestelde linkerrijstrook zal een snelheidsbeperking van 50 km/u gelden, aldus nog de brandweer. De af- en oprit van het industriepark in Londerzeel blijven gesloten, net als de afrit Londerzeelsesteenweg Westrode.

 blg

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Nu in het nieuws