©  Sebastian Steveniers

Antwerps testdorp voert tienduizendste test uit: “Dokters zo veel mogelijk ontlasten”

Het testdorp op Spoor Oost in Antwerpen ontvangt woensdag de tienduizendste persoon die zich zal laten testen op een besmetting met COVID-19. Vooral twintigers en dertigers lieten zich er al testen, blijkt uit cijfers van de stad.

Sinds de start op 6 augustus is het aantal mensen dat zich laat testen op Spoor Oost gaandeweg gestegen. “In de eerste week werden er gemiddeld 100 testen per dag uitgevoerd, vorige week waren dat er 370”, zegt woordvoerder van ziekenhuisgroep ZNA Tom Van de Vreken. Maandag liet een recordaantal van 608 mensen zich testen.

Volgens het kabinet van ZNA-voorzitter en schepen voor Gezondheidszorg Fons Duchateau (N-VA) ligt die stijging niet alleen aan het hogere aantal besmettingen, maar ook aan de uitbreiding van wie zich mag registreren voor een test. In eerste instantie waren enkel mensen welkom die vanuit een rode zone terugkeerden of werden doorverwezen na contactonderzoek. Eind augustus kwamen daar terugkeerders uit oranje zones en mensen die een test nodig hadden voor een reis naar het buitenland bij. Sinds begin september kunnen ook mensen die een tweede test nodig hebben na quarantaine er terecht. Het testdorp is wel enkel toegankelijk voor inwoners van de stad Antwerpen, Borsbeek, Schoten, Stabroek of Wommelgem, en voor wie geen symptomen van COVID-19 heeft.

Uit cijfers van de stad blijkt dat de terugkeerders uit rode zones en mensen die gecontacteerd werden door een contactopspoorder, samen bijna de helft van de geteste personen in het dorp opmaken. Terugkeerders uit de oranje zone vormen zo’n 33 procent, de overige 20 procent zijn mensen die nog een reis plannen, mensen die rechtstreeks werden doorverwezen door hun huisdokter en mensen die in quarantaine zitten en een tweede test willen.

Daarnaast blijken vooral twintigers en dertigers langs te gaan bij TestCovid. 25 procent is tussen de 20 en 29 jaar oud en 23,2 procent is tussen 30 en 39 oud. 60-plussers vormen nog slechts 7,7 procent van degenen die langskomen in het testdorp.

“Het is de afgelopen dagen opnieuw duidelijk hoe belangrijk het is om de dokters in deze tijden zo veel mogelijk te ontlasten”, zegt een woordvoerder van het kabinet Duchateau. “Dit testdorp is er ten dienste van de dokters, wij gaan in de toekomst dan ook opnieuw met hen in overleg om te bekijken hoe we hen verder kunnen helpen.”

LIVE

Gerelateerd

Nu in het nieuws