©  EPA-EFE

Koning houdt ontslag preformateurs in beraad

Preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) hebben vanmorgen hun ontslag aangeboden bij koning Filip. Die houdt zijn beslissing in beraad. Hij ontvangt de partijvoorzitters voor een nieuwe consultatieronde, zo meldt het paleis maandagmiddag.

Magnette en De Wever hadden vanmorgen om 11 uur een ontmoeting met de koning. Die duurde amper een halfuur. Na afloop gaven Magnette en De Wever geen commentaar.

Wanneer de koning begint met de consultaties, is nog niet meegedeeld. Wellicht gebeurt dat al heel snel. De partijvoorzitters kunnen dus binnenkort een nieuwe uitnodiging verwachten.

De formatiepoging van De Wever en Magnette liep vrijdag helemaal vast. De twee zochten naast N-VA, PS, SP.A, CDH en CD&V nog een zesde partij om tot de regering toe te treden, bij voorkeur Open VLD. Maar de Vlaamse liberalen zien het niet zitten in een regering zonder MR te stappen, en vinden dat de nota inhoudelijk te ver afwijkt van hun visie. Toch liet partijvoorzitter Lachaert weten dat hij wil blijven praten over de regeringsvorming.

De tijd begint stilaan wel te dringen. Premier Wilmès moet op 17 september weer de steun voor haar minderheidskabinet vragen, en het is uitgesloten dat ze weer een meerderheid achter zich krijgt. Als er tegen dan nog niet genoeg duidelijkheid is over een nieuwe coalitie, gaan stemmen op om nieuwe verkiezingen te houden.

LEES OOK: Koning moet Lachaert in bad krijgen na mislukte formatiepoging van De Wever en Magnette

(nba)

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners