©  RR

ONZE PRONOSTIEK. Zo zal de eindstand in 1A er volgens de GVA-sportredactie uitzien

Eindelijk! Dit weekend gaat het seizoen 2020-2021 van de Jupiler Pro League van start. Een gehavende start, want het juk van corona blijft zwaar om dragen. Zeker voor de duizenden voetbalfans die voorlopig geen tribunestoel of bankje van dichtbij zullen ­zien, maar noodgedwongen in hun zetel zullen ­zitten. Het wordt een moeilijk voorspelbaar seizoen, want diezelfde pandemie zal om de hoek blijven loeren. Niemand weet vandaag of de komende 34 speeldagen vlekkeloos zullen verlopen. Bovendien is geen enkele Belgische club al op volle sterkte. Met een transfer­periode die nog duurt tot begin oktober ­kunnen de kaarten die vandaag op tafel liggen nog behoorlijk geschud worden. Toch wil de sportredactie van Gazet van ­Antwerpen een voorzichtige voorspelling doen. Welke ploegen gaan straks voor de titel strijden? Wie moet zich zorgen maken en vooral naar beneden kijken?

 1. Club Brugge (10,1)
 2. Antwerp (9,7)
 3. AA Gent (9,5)
 4. Anderlecht (8,5)
 5. Racing Genk (8,1)
 6. Standard (7,3)
 7. Charleroi (7,1)
 8. KV Mechelen (6,0)
 9. Zulte Waregem (5,8)
 10. Beerschot (5,5)
 11. Kortrijk (4,2)
 12. Sint-Truiden (4,2)
 13. Eupen (3,9)
 14. OH Leuven (2,8)
 15. Cercle Brugge (2,3)
 16. Moeskroen (2,1)
 17. Oostende (1,9)
 18. Waasland-Beveren (1,0)

* Tussen haakjes staat het percentage van onze punten

Twintig medewerkers van de sportredactie van ­Gazet van Antwerpen - van reporters tot eind­redacteurs, de ­mensen die elke dag opnieuw vanop de eerste rij de beste Antwerpse sportwebsite én sportkrant voor u proberen te maken - hebben elk voor zich een rangschikking gemaakt.

Een woordje uitleg: we deelden punten uit (18 punten voor de kampioen, 17 voor de runner-up… tot 1 puntje voor de laatste in de stand) en kwamen op die manier uit op een totaal van 3.420 punten, die even eigen­zinnig als rechtvaardig werden verdeeld. ­Toegegeven: soms ook een tikkeltje chauvinistisch. Want Antwerp, Beerschot en KV Mechelen zijn ook voor Gazet van Antwerpen ‘onze’ clubs. Drie ­traditieclubs uit de provincie Antwerpen in de hoogste voetbalklasse, dan leeft uw krant nog net dat tikkeltje méér mee, ­kijken we nu al uit naar de Antwerpse derby’s op het scherp van de snee en zien wij het glas met plezier eerder half vol dan half leeg.

Conclusie

Onze voorlopige conclusie? De sportredactie van uw krant ziet drie uitgesproken titelkandidaten, met Club Brugge als grote favoriet maar zowel ­bekerwinnaar ­Antwerp als AA Gent als grootste ­uitdagers. Op korte afstand gevolgd door ­Anderlecht en Genk, die wel eens voor de verrassing zouden kunnen zorgen. Standard en Charleroi zijn volgens ons de laatste kandidaten voor Play-off 1 - waar dit seizoen slechts vier in plaats van zes clubs om de titel gaan mogen vechten.

In de middenmoot een uitgebreid peloton, dat eveneens sterk aan mekaar gewaagd is, met zowel KV Mechelen als Beerschot die mee strijden om een plekje in de linkerkolom van de rangschikking. ­Onderaan kondigt de degradatiestrijd zich even spannend aan, met vooral Cercle, Moeskroen, ­Oostende én Waasland-Beveren die voorlopig de slechtste papieren lijken te hebben.

Maar u begrijpt dat dit géén exacte wetenschap is, het is slechts een denkoefening. Gebaseerd op een momentopname, want de transferperiode duurt nog lang. Laten we dus nu al een afspraak maken en deze puzzel aan de winterstop nog eens opnieuw maken. Benieuwd of we onze glazen bol moeten ­afstoffen of niet.

LEES OOK:

Onze huisanalist Patrick Goots doet zijn voorspelling: “Antwerp en AA Gent gaan strijd aan met Club Brugge”

COMMENTAAR. Het jaar van de waarheid voor Antwerp

COMMENTAAR. KV Mechelen, best of the rest

COMMENTAAR. Het doel van Beerschot is atypisch bescheiden

Gerelateerd

Meer sportnieuws