De Pioneering Spirit meet 382 bij 124 meter, en is daarmee het grootste schip ter wereld. Het is iets korter, maar wel meer dan dubbel zo breed als het record(container)schip HMM Algeciras , dat in juni Antwerpen bezocht.   ©  rr

1 / 2

Grootste schip ter wereld vaart binnenkort voor het eerst op de Schelde

Vlissingen -

Schepen van 382 meter lang, daar kijken ze in Antwerpen al niet meer van op. Maar met een breedte van 124 meter is de Pioneering Spirit, absoluut kolossaal. Het offshoreschip van rederij Allseas heeft een dubbele boeg, en wordt gebruikt voor de installatie en afbraak van olie- en gasplatformen.

Op 16 augustus vaart het een stukje de Schelde op, naar de haven van Vlissingen. “We zijn nu op de Noordzee op het Tyra-veld bezig voor Total”, zegt Allseas-woordvoerder Jeroen Hagelstein.

“We hebben zopas de bovenbouw van een platform weggehaald, die naar een werf in Denemarken gaat. In Vlissingen zal het schip de onderbouw van twee platformen afleveren voor afbraak.”

Het is de eerste vaart voor het schip op de Schelde waarbij de lading ook nog eens 110 meter boven het water uitsteekt. Schippers hebben nu al vaarinstructies gekregen voor wanneer het vaartuig passeert.

In de Antwerpse haven zal bij de opmaak van het vaarschema rekening worden gehouden met de passage van het schip verderop op de Schelde. Maar bij het Havenbedrijf Antwerpen verwachten ze geen uitzonderlijke hinder of vertragingen.

Het schip met in het midden een platform van het een veld met olie en gas tussen Schotland en Noorwegen,Brent’ ©  rr

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Nu in het nieuws