Steven Van Gucht: “Tweede golf is niet alleen een probleem van Antwerpen”

Al dertien gemeenten tellen meer dan 1 op 1.000 besmette personen in de voorbije week. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht maandag gezegd tijdens een persconferentie van het crisiscentrum. Het virus is dan ook niet alleen in Antwerpen een probleem, benadrukte hij.

jvh

“We kunnen zeggen dat het virus opnieuw intens circuleert op ons grondgebied”, zei Van Gucht, die na een vakantie weer het woord voert op de persconferenties over het coronavirus. De cijfers blijven stijgen, stelde de viroloog, ook die in de ziekenhuizen. Afgelopen week waren er gemiddeld 491 nieuwe besmettingen per dag, een week eerder waren dat er maar 292. Op een week tijd zijn dat er 68% meer. In totaal raakten er sinds het begin van de uitbraak 69.849 Belgen besmet met het coronavirus.

LEES OOK: CIJFERS. Besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens: hoe zit het in de provincie Antwerpen en in heel België?

Er werden in de afgelopen 7 dagen gemiddeld 2,7 doden per dag genoteerd, 36 procent meer dan een week eerder. In totaal vielen er in ons land 9.845 dodelijke slachtoffers. De ziekenhuisopnames stegen in dezelfde periode met 35 procent: van gemiddeld 17 per dag vorige week naar gemiddeld 24 per dag de afgelopen zeven dagen.

 ©  ISOPIX

“In bijna alle provincies”

Het virus is dan ook niet alleen in Antwerpen een probleem, benadrukte Van Gucht. “We zien stijgingen op verschillende plaatsen in bijna alle provincies, voornamelijk in dichtbevolkte steden en wijken met lagere socio-economische status.” De meeste besmettingen worden volgens Van Gucht nog steeds vastgesteld bij twintigers en dertigers, maar de cijfers stijgen ook bij andere leeftijdsgroepen.

LEES OOK: CIJFERS. Per gemeente: hoe verloopt de epidemie? Volg de evolutie van het aantal coronabesmettingen

Van Gucht legde ook uit dat het verhoogde aantal testen geen verklaring kan zijn voor de stijging in het aantal besmettingen. “We doen gemiddeld 20.000 testen per dag. Globaal is er een stijging van 20% in het aantal uitgevoerde testen, terwijl het aantal positieve gevallen met 68% stijgt.”

Crisiscentrum-woordvoerder Yves Stevens riep tijdens de persconferentie nog eens op om maximaal aan telewerk te doen. Dat is sterk aanbevolen, en in Antwerpen zelfs verplicht als het kan. “Uiteraard is het niet mogelijk voor alle sectoren. Denk bijvoorbeeld aan de bouw. Om het werk veilig te laten verlopen waar telewerk niet mogelijk, zijn er gidsen opgemaakt met maatregelen.”

LEES OOK: KAART. In welke gemeenten flakkert het coronavirus weer op? Zo snel stijgt het aantal besmettingen

LIVE

Gerelateerd

Nu in het nieuws