©  BELGA

Hier is de nieuwe voetbalkalender: Antwerp-Moeskroen, Oostende-Beerschot en KV-Anderlecht op openingsspeeldag

De Pro League heeft de nieuwe kalender voor het seizoen 2020-2021 bekendgemaakt. Op de openingsspeeldag in 1A, die normaal gezien van start gaat in het weekend van 8 augustus, ontvangt Antwerp op zaterdag 8 augustus in eigen huis Moeskroen. Een dag later speelt KV Mechelen in eigen huis tegen Anderlecht en op maandag 10 augustus trekt kersvers eersteklasser Beerschot naar Oostende. 1B start twee weken later dan weer met onder meer een Kempense derby tussen Westerlo en nieuwkomer Lierse K.

De volledige kalender, die na de beslissingen van de Pro League vrijdag helemaal hertekend moest worden, werd zaterdagavond bekendgemaakt. Enkel de eerste twee speeldagen in 1A kregen al een concrete datum, verder zijn wel alle wedstrijden van het reguliere seizoen al bekend.

BEKIJK HIER DE VOLLEDIGE KALENDER

Speeldag 1

8 augustus (16:30 uur) Club Brugge - Sporting Charleroi

8 augustus (19 uur) Antwerp - Moeskroen (*)

8 augustus (19 uur) Standard Luik - Cercle Brugge

9 augustus (13.30 uur) STVV - KAA Gent

9 augustus (16 uur) Zulte Waregem - KRC Genk

9 augustus (18:15 uur) KV Mechelen - RSC Anderlecht (*)

9 augustus (20:45 uur) KV Kortrijk - Waasland-Beveren

10 augustus (19 uur) OH Leuven - KAS Eupen

10 augustus (19 uur) KV Oostende - Beerschot

Speeldag 2

14 augustus (19 uur) Moeskroen - KV Mechelen

15 augustus (16:30 uur) KRC Genk - OH Leuven

15 augustus (19 uur) KAA Gent - KV Kortrijk

15 augustus (19 uur) Sporting Charleroi - KV Oostende

16 augustus (13:30 uur) Cercle Brugge - Antwerp

16 augustus (16 uur) Beerschot - Zulte Waregem (*)

16 augustus (16 uur) KAS Eupen - Club Brugge KV

16 augustus (18:15 uur) RSC Anderlecht - STVV

17 augustus (19 uur) Waasland-Beveren - Standard de Liège

Ook Proximus League bekend

Naast de Jupiler Pro League is ook de nieuwe kalender voor 1B bekendgemaakt. Daar staat meteen een Kempense derby tussen Westerlo en Lierse K. op het programma. In principe gaat het 1B-seizoen van start op vrijdag 21 augustus.

Speeldag 1 (21-23/08/2020):

RWDM - Club Brugge B

SK Deinze - Union SG

Lommel SK - RFC Seraing

KVC Westerlo - Lierse Kempenzonen

 ©  Photo News

Voetbal in Antwerpen?

Het is overigens nog niet duidelijk of die eerste speeldag wel van start kan gaan. Daarvoor is het nog steeds wachten op een advies van de federale expertengroep Celeval. Voorlopig geldt er ook nog steeds een verbod op ploegsporten in de provincie Antwerpen en kan geen enkele Antwerpse club in eigen stadion spelen. Een beslissing, van provinciegouverneur Berx, die mogelijk nog kan ‘overruled’ worden door Celeval. Wellicht wachten de expertengroep en de federale overheid op de afloop van zowel beker- als promotiefinale, die als testcase gelden voor de veiligheidsmaatregelen.

“Het spreekt voor zich dat wedstrijden onder voorbehoud zijn van lokale COVID-19-maatregelen. De Pro League blijft inzetten op constructief overleg met de relevante overheden om de beroepsuitoefening voor haar clubs te vrijwaren. We hopen zo spoedig mogelijk eenzelfde uniforme regeling uit te werken zoals gebeurde in Leicester en Catalonië”, zo klinkt het bij de Pro League, die nog altijd rekent op een uitzondering voor profclubs.

Nieuwe kalender

Na de beslissing van de Algemene Vergadering van vrijdag om de komende twee seizoenen 18 in plaats van 16 teams in 1A te laten aantreden, was de Pro League genoodzaakt een nieuwe kalender op te maken. De Pro League stelde op 8 juli al een kalender voor het nieuwe seizoen voor, nadien bleek echter dat de juridische strijd met Waasland-Beveren nog niet gestreden was.

De komende twee seizoenen spelen telkens 18 clubs in 1A. De Algemene Vergadering van de Pro League besliste vrijdag dat Oud-Heverlee Leuven en Beerschot, die zondag nog de terugmatch van de promotiefinale afwerken, dit seizoen alle twee in 1A spelen, net als Waasland-Beveren. In 2022 zijn er drie dalers om opnieuw aan 16 clubs in de Jupiler Pro League te geraken voor het seizoen 2022-2023. Met 18 clubs in 1A spelen de eerste vier de ‘Champions Play-off’ voor de titel en de belangrijkste Europese tickets. De nummers vijf tot acht spelen de ‘Europa League Play-off’ voor het laatste Europa League-ticket. Volgend seizoen degradeert de rode lantaarn, de voorlaatste speelt barragematchen tegen de nummer twee van 1B.

Volg het nieuws over RAFC - Royal Antwerp FC overal.

Download de GVA-nieuwsapp

Gerelateerd

Meer sportnieuws