Gouverneur Cathy Berx. 

Gouverneur Cathy Berx. ©  BELGA

Desselse oppositiepartij naar Raad van State tegen Antwerpse coronamaatregelen

Dessel -

D&W, de grootste oppositiepartij in de gemeenteraad van Dessel, trekt naar de Raad van State om de vernietiging te vragen van de coronamaatregelen die woensdag van kracht werden in de hele provincie Antwerpen. De lokale partij vindt dat er eerst ‘zeer lokale’ maatregelen hadden moeten zijn in de stad Antwerpen en naburige gemeenten en dat de Kempense gemeenten nu onterecht dezelfde verregaande maatregelen moeten ondergaan.

“Als er een uitslaande brand aan de gang is in de Antwerpse regio, heeft het weinig nut dat de Kempense brandweerkorpsen gaan blussen in de Kempen”, verwoordt D&W het vrijdag. Fractieleider Dirk Melis stelt dat er geen sprake is van een noodsituatie in de Kempen. “We vinden dan ook dat de gouverneur haar macht heeft misbruikt door alle gemeenten en steden in de provincie over dezelfde kam te scheren en in de plaats van de burgemeesters te treden. Dit lijkt ons in overtreding met de provinciewet, die haar grondslag vindt in de grondwet. De imagoschade is enorm. Niet alleen de Antwerpse stad en de rand worden nu gemeden, maar ook in de Kempen valt het toeristisch en economisch leven stil.”

Onder nationaal gemiddelde

Melis stelt dat de specifieke coronacijfers in de Kempen onder het nationaal gemiddelde liggen. “Waarom is een inwoner van de Kempen niet gelijk met een inwoner van Limburg in een gemeente met hetzelfde aantal positieve gevallen?”, vraagt hij zich af. “Zowel onze burgers als ondernemers worden ongelijk behandeld. Waarom kunnen we in Dessel maar met vier op restaurant en hier tien kilometer verder nog wel met acht?”

D&W vraagt ook een duidelijk omschreven protocol voor maatregelen die in verschillende fases van een nieuwe besmettingsgolf genomen kunnen worden.  (belga)

LIVEOntvang meldingen over belangrijk coronanieuws.

Download de GVA-nieuwsapp


Gerelateerd

Nu in het nieuws