Bemalingswater (themabeeld) ©  Aquafin

Tapkraan op werf voor bewoners die hun tuin willen sproeien

Antwerpen -

De stad Antwerpen wil bemalingswater van werven gratis beschikbaar maken voor omwonenden waar dit technisch mogelijk, haalbaar en veilig is. Het opgepompte grondwater zou kunnen worden gebruikt om bijvoorbeeld planten of bloemen mee te gieten, door aftapmogelijkheden te voorzien naast de werf.

Het plan om bemalingswater niet verloren te laten gaan, past in een ruimer plan van het stadsbestuur om duurzaam om te gaan met (grond)water. “De klimaatverandering is een uitdaging. Water is schaars en moet dus zo veel als mogelijk hergebruikt worden. Onlangs hebben we bijvoorbeeld bij de parking aan de Keizershoek in Merksem, samen met Lantis, een oplossing gezocht om het opgepompte water niet verloren te laten gaan in de riool”, zegt schepen voor Openbaar Domein Claude Marinower (Open Vld).

In de praktijk komt aan een werf, waar grondwater wordt opgepompt, bij de start van de werken een aftapmogelijkheid. Die wordt aangesloten op de lozingsleiding, met een veilige en vrije toegang vanop de openbare weg naar dat aftappunt. De aannemer zal op een zichtbare plek aangeven dat er water beschikbaar is.

De stad zal bij het verlenen van de meldingsakte voor bronbemalingen ook een affiche aanbieden die vermeldt of het water gebruikt kan worden en waarvoor. Het bemalingswater is nooit drinkbaar, maar kan het bijvoorbeeld wel gebruikt worden om de tuin te besproeien.

“Water is een kostbaar goed en zeker in een stedelijke context kunnen we daar niet genoeg de nadruk op leggen. Door het voorzien van een eenvoudig aftapkraantje kunnen omwonenden zo van dit water gebruikmaken voor bijvoorbeeld planten of bloemen te bewateren”, zegt schepen voor Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Ordening Annick De Ridder (N-VA).

pvdp

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd