© ATV

Antwerpen krijgt eigen testdorp op Spoor Oost

Op de site Spoor Oost in Antwerpen opent volgende week #TestCovid, een locatie voor coronatesten op grote schaal. In het testdorp kunnen 500 tot 4.000 testafnames per dag gebeuren, stelt de stad. Het project is specifiek bedoeld voor mensen zonder symptomen.

Volgende week komt er aan Spoor Oost een groot testdorp met meerdere teststraten, een beetje te vergelijken met een drive-in, waar mensen een swab (neuswisser) kunnen laten afnemen. Afhankelijk van de nood zal het testdorp 500 tot 4.000 tests per dag kunnen verwerken.

In het testdorp zullen alleen mensen zonder symptomen worden getest. Wie ziekteverschijnselen heeft, moet nog altijd naar de huisarts. Wie zich wil laten testen, zal zich ook eerst moeten registreren op een website.

Tegelijk zal een nieuw labo in het UZ Antwerpen onder leiding van professor microbiologie Herman Goossens alle stalen verwerken. Zo kunnen de private labo’s en die van de ziekenhuizen zich blijven concentreren op de stalen van huisartsen en ziekenhuizen.

“Het initiatief komt er om de grote druk op het zorgcircuit te verminderen”, zegt de Antwerpse schepen Fons Duchateau (N-VA). ”Doordat heel veel mensen zonder symptomen zich laten testen, worden de Antwerpse huisartsen, spoeddiensten en bestaande labo’s overspoeld. Deze situatie heeft versterking nodig.”

Het testdorp is een samenwerking tussen zeven partners: de stad Antwerpen, de huisartsenkringen van Antwerpen, Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA), Universiteit Antwerpen, UZA, het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid en de federale overheidsdienst Volksgezondheid.

Voor jou geselecteerd