©  Marc Herremans, GVA

CIJFERS. Per gemeente: hoe verloopt de epidemie? Volg de evolutie van het aantal coronabesmettingen

In de provincie Antwerpen zijn drastische maatregelen genomen om het aantal besmettingen met het coronavirus in te perken. Volg hier hoe de epidemie verloopt in elke gemeente van de provincie Antwerpen en het Waasland. De cijfers voor alle andere Belgische gemeenten geven we onderaan ook mee.

(Het laden van de grafieken in dit artikel kan enkele seconden duren. Ze worden automatisch geüpdatet als er nieuwe gegevens zijn.)

De grafiek hieronder toont het aantal besmettingen per dag in een gemeente. Het totale aantal per dag kan je ook weergeven. In het selectievakje kan je de gemeente kiezen.

Opgelet: de datum geeft hier weer wanneer de besmettingen voor het eerst gerapporteerd zijn door Sciensano in de lijst per gemeente. Dat is niet noodzakelijk dezelfde datum als wanneer de besmettingen zijn vastgesteld. Daarom kan het zijn dat andere cijfers, per provincie of voor het hele land of op de kaart met gemeenten bijvoorbeeld, niet helemaal gelijklopen op de tijdlijn.


Om gemeenten met elkaar te vergelijken, wordt in de eerste plaats de zogenaamde incidentie gebruikt. Die maatstaf geeft weer hoe snel het aantal nieuwe besmettingen toeneemt.

Het aantal besmettingen van de voorbije week wordt daarvoor afgezet tegen het bevolkingsaantal. Zo kan je elke gemeente op dezelfde schaal vergelijken.

Sciensano legt de alarmdrempel voor deze maatstaf op 20. Dit cijfer wordt ook gebruikt op de kaart die toont hoe snel het aantal besmettingen stijgt. Gemeenten boven de 20 kleuren daarop rood.

Bekijk de evolutie per gemeente in detail in de grafiek hieronder. Stijgt de lijn boven de 20, dan gaat het dus de verkeerde kant uit. Hoe hoger, hoe sneller het aantal besmettingen stijgt.

In welke gemeenten stijgt het aantal besmettingen het snelst? En waar loopt het zo’n vaart niet? Dat kunnen we gemakkelijk zien als we ze rangschikken volgens dezelfde maatstaf als hierboven.

We kunnen zo ook de stad Antwerpen vergelijken met de andere centrumsteden in onze regio. Of met de andere grootsteden in ons land.

Uit deze grafieken wordt meteen duidelijk dat de situatie in Antwerpen veel ernstiger is dan in de andere steden.

LEES OOK: CIJFERS. Besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens: hoe zit het in de provincie Antwerpen en in heel België?


Vergelijk alle Belgische gemeenten

In de grafieken hierboven zijn alleen de gemeenten van de provincie Antwerpen en het Waasland opgenomen. Vergelijk in de grafiek hieronder de evolutie in elke Belgische gemeente.

Voor jou geselecteerd