© Photo News

Corona saboteert Antwerps voetbal: ook beker- en promotiefinale in gevaar door provinciaal verbod op ploegsporten?

De strenge maatregelen tegen het coronavirus in de provincie Antwerpen geven het Antwerps voetbal een serieuze klap. Ploegsporten boven de 18 jaar zijn vier weken lang verboden. Of het alleen over amateursporters gaat of ook over profs is nog onduidelijk. Maar in het slechtste geval betekent dit dat in principe Antwerp, Beerschot, KV Mechelen en andere profclubs uit de regio niet meer kunnen trainen of geen matchen meer mogen afwerken in hun stadion. Dat zou op zijn minst vraagtekens plaatsen bij de bekerfinale Antwerp - Club Brugge en de promotiefinale OHL - Beerschot.

We weten het wel. De bekerfinale wordt zaterdag in Brussel gespeeld en de promotiefinale vindt zondag plaats in Leuven, maar hoe gaan Antwerp en Beerschot de komende dagen naar die matchen toeleven? Provinciegouverneur Cathy Berx riep op om de maatregelen ­rigoureus te volgen en dus zouden beide teams vanaf dinsdag eigenlijk niet meer mogen trainen op hun oefencomplex.

“Wij wachten op meer duidelijkheid of we nog kunnen trainen”, ­aldus Sven Van den Abbeele, de perschef van Beerschot. “Wat dit ­allemaal betekent voor onze ­wedstrijd tegen Leuven, weten we nog niet.”

 ©  Photo News

Uitzondering voor profvoetbal?

Of het enkel om amateurvoetbal gaat of ook de profclubs hun activiteiten moeten staken, is nog onduidelijk. Mogelijk kan er voor het profvoetbal een uitzondering gemaakt worden. De prof­voetballers worden continu getest. Zeker 48 uur voor een match en ook meteen erna. Als er een positief geval is, wordt die speler direct ­geïsoleerd. Volgens het protocol van de Pro League is het dan haalbaar om te blijven voetballen, ook al overspoelt een tweede coronagolf ons land.

Al heeft het profvoetbal uiteraard ook een voorbeeldfunctie. Hoe leg je het uit aan de bevolking dat ieders vrijheden beperkt worden en de voetballers gewoon doorgaan? Een andere oplossing zou kunnen zijn dat Antwerp, Beerschot, maar ook KV Mechelen, Westerlo of ­Lierse eventjes verhuizen. Die clubs kunnen gaan trainen buiten de ­provincies. Stages inlassen kan ­helpen om de beker- en promotie­finale te organiseren, maar hoe lang kun je die spelers weghouden van hun families? De competitie begint normaal op 8 augustus en de Great Old speelt op 9 augustus op de Bosuil zijn eerste thuiswedstrijd tegen AA Gent.

Grote zorgen amateurclubs

Wat een gedoe. De Pro League en de clubs bekijken dinsdag ongetwijfeld hoe het verder moet. De vereniging van profclubs hoopt nog steeds dat de competitie gewoon kan starten, maar werkt wel aan een uniforme richtlijn om alle profclubs zonder publiek te laten spelen in augustus. Ook het Antwerpse amateurvoetbal en alle andere sportclubs zitten met de handen in het haar. Trainen kan niet meer. En ook de geplande oefenwedstrijden en bekerwedstrijden moeten geschrapt worden. Kunnen de ­amateurcompetities dan wel starten in september?

(jug, kofr, pego)

Volg het nieuws over RAFC - Royal Antwerp FC overal.

Download de GVA-nieuwsapp

Gerelateerd

Meer sportnieuws