©  Photo News

Uitstel of niet? Competitiestart 1A wordt bedreigd vanuit drie hoeken

Drie ketens gijzelen de competitiestart op 8 augustus. Een rechtszaak van Waasland-Beveren, een potentiële rechtszaak van Beerschot en Oud-Heverlee Leuven, en de dreiging van de tweede golf van de coronacrisis.

De kalendermaker van de Pro League brandt de ­komende dagen drie kaarsjes. Want er zijn nog drie kansen dat de competitiestart op 8 augustus moet worden uitgesteld. Bij de Pro League klinkt het dat niemand zich ongerust moet maken. Maar toch beloven het nog spannende dagen te worden in de aanloop naar de algemene vergadering van 31 juli.

1. Rechtszaak van Waasland-Beveren

De eerste keten die rond de competitie ligt is een rechtszaak van Waasland-Beveren. De Waaslanders eisen een plaats in 1A en dagvaardden de Pro League en de bond in kort geding. Maandag komt de zaak voor de ondernemingsrechtbank van Dendermonde. Een uitspraak zou er al voor de algemene vergadering van de Pro League op vrijdag zijn. De kans bestaat dat Waasland-Beveren moet worden toegevoegd aan 1A op straffe van een dwangsom.

LEES OOK. Waasland-Beveren daagt de KBVB en de Pro League voor de rechter

2. Vraag tot competitie-uitstel OHL en Beerschot

Oud-Heverlee Leuven en Beerschot, de clubs die op 2 augustus de promotiefinale spelen, stuurden vrijdag een verzoek tot bemiddeling naar Pro League-voorzitter Peter Croonen. Daarin vragen ze dat de competitie “met enkele weken” wordt uitgesteld zodat ze tijd hebben om spelers te vinden en “met gelijke(re) wapens te strijden in 1A”. Tussen de promotiefinale en hun eerste wedstrijd in 1A ligt immers minder dan een week.

Een “verzoek tot bemiddeling” klinkt vreedzaam maar is eigenlijk Pro League-taal voor “de laatste stap voor een rechtzaak”. Bij het managment van de Pro League klinkt het dat van een algemene uitstel van de competitie geen sprake kan zijn. De standpunten staan voorlopig diametraal tegenover elkaar.

LEES OOK. Beerschot en OH Leuven willen uitstel van competitiestart 1A door tijdsgebrek na promotiefinale

3. Dreiging van de tweede golf

Een laatste keten rond de competitiestart is de heropflakkering van het coronavirus. Bij enkele clubs is te horen dat de huidige protocols van de Pro League ontoereikend zijn. Zo is er geen mogelijkheid om een wedstrijd uit te stellen indien een groot aantal spelers van een club besmet geraakt. Het management van de Pro League erkent dat er een probleem is en wil de zaak bespreken op 31 juli. Maar sommige clubs kunnen de coronacrisis aangrijpen om competitie-uitstel te vragen. Ze verliezen veel geld als wedstrijden zonder publiek worden gespeeld. Uitstel zou ook hen niet slecht uitkomen.

Bart Lagae

Volg het nieuws over Waasland-Beveren overal.

Download de GVA-nieuwsapp

Gerelateerd

Meer sportnieuws