© ATV

REACTIES. Beerschot-ondervoorzitter Walter Damen niet verkozen: “Velen hebben spijt van beslissing op 15 mei”

Beerschot-ondervoorzitter en strafpleiter Walter Damen was kandidaat voor de raad van bestuur van de Pro League, maar werd finaal niet verkozen. “Velen hebben spijt van de beslissing op 15 mei”, verklaarde Damen achteraf.

LEES OOK. Raad van bestuur is gestemd: Sven Jaecques (Antwerp) haalt het, Walter Damen (Beerschot) niet

LEES OOK. 16 ploegen, mini-play-offs en extra stijger mogelijk: zo zal profvoetbal er volgend seizoen uitzien

“Mijn belangrijkste doelstelling was iets te veranderen in de Pro League. En ik heb het gevoel dat er iets zal veranderen. Op het einde van de vergadering heeft de raad van bestuur de opdracht gegeven aan het management om de werking te verbeteren. Dat zal gebeuren met een extern bureau. Voorzitter Peter Croonen heeft een jaar gevraagd om orde op zaken te stellen. Dan gaat het over de aanstelling van onafhankelijke bestuurders en een onafhankelijk management.”

“Deze vergadering had een andere sfeer dan op 15 mei”, zei Damen. “We kwamen fysiek bij elkaar en dat maakte een groot verschil. Ik heb bij velen spijt gevoeld over wat er op 15 mei werd beslist en wat bijvoorbeeld Beerschot en OHL is aangedaan. Wij zullen vijf dagen voor het begin van het nieuwe seizoen nog niet weten of we in 1A of 1B spelen. Op die beslissing is niet meer teruggekomen, maar ik begrijp dat sommigen geen gezichtsverlies wilden lijden. Wel is er gestemd geweest voor een tweede barragist. Daaraan zie je dat er een mentaliteitswijziging binnen de Pro League op til is.”

 ©  BELGA

Sven Jaecques (Antwerp): “Format nog eens veranderen was geen oplossing geweest”

Namens Antwerp stemde manager Sven Jaecques tegen het voorstel van achttien en mini-play-offs. “Het format nog eens veranderen was geen oplossing geweest”, zegt Jaecques. “Elke formule heeft voor- en nadelen en uiteindelijk was het het voor iedereen het beste bij de beslissing van 15 mei te blijven. Het is wel goed dat er een mogelijkheid van een tweede stijger is bijgekomen.”

In de nieuwe competitieformule gaat Antwerp vol voor een plaats in de Play-off 1, bij de eerste vier dus. “Die ambitie moeten we hebben”, zegt Jaecques, die werd verkozen in de raad van bestuur van de Pro League. Voor het eerst sinds het tijdperk-Eddy Wauters zit de Great Old opnieuw aan de knoppen binnen de profliga. “We komen net uit de coronaperiode, we moeten goed naar elkaar luisteren en een nieuwe start nemen met het nieuwe bestuur. In het dossier van het tv-geld hebben we laten zien dat we consensus kunnen bereiken.”

 ©  rr

Wim van Hove (Westerlo): “Er werd geen rekening gehouden met ons standpunt”

Westerlo was dinsdag niet aanwezig op de Algemene Vergadering van de Pro League. Vice-voorzitter Hasan Cetinkaya zit na de lockdown terug in Turkije en gedelegeerd bestuurder Wim Van Hove was verontschuldigd om privé-redenen. Hij stond tijdens de vergadering wel voortdurend in contact met Philippe Bormans van Union, die een volmacht had gekregen om de stem van Westerlo uit te brengen.

Dat Westerlo tegen het voorstel van Cercle Brugge heeft gestemd, wil Van Hove officieel niet bevestigen. “Het was een geheime stemming”, klinkt het. “Wij wilden een gewijzigde format graag steunen, maar op een aantal punten waren wij vooraf niet akkoord. Zo zijn wij nooit betrokken bij de onderhandelingen en is er na onze brief naar alle clubs (als koploper in 1B pleitte het daarin voor een competitie in 1A mét Westerlo, nvdr.) geen moment rekening gehouden met ons standpunt. Tot slot week het format van de competitie in 1B op belangrijke punten af van de afspraken na de vorige vergadering. Zo was er in het laatste voorstel een eindronde voor de promotie voorzien, met halvering van de punten.”

Met het behoud van 16 clubs in 1A verdwijnt voor Westerlo de laatste kans op promotie, maar met de introductie van de barragematch tussen de nummer twee uit 1B en de vijftiende uit 1A halen de Kemphanen toch een kleine slag thuis. “Voor ons is dat een belangrijke verandering, zo is er toch een extra kans om te promoveren.”

Bart Lagae, Kersten Steurbaut

Voor jou geselecteerd