Het ideale scenario? “Dat is een regering met een meerderheid in de twee landsdelen.” © BELGA

Theo Francken (N-VA) wil ‘historisch akkoord’ tussen Vlaams-nationalisten en sociaaldemocraten

Theo Francken steekt de hand uit naar de PS. We zijn toe aan een historisch akkoord tussen het Vlaams-nationalisme en de sociaaldemocratie, de twee grootste politieke families van dit land. Dat is volgens de N-VA’er de uitweg. Dat zegt hij in De Zondag.

Een jaar geleden zei Francken nog dat confederalisme de enige optie is om te regeren met de PS. “Dit land is een grote diplomatieke conferentie geworden. Het lukt al tien jaar niet meer om een regering te vormen. Dan moet er iets gebeuren, he? Er moet sowieso nagedacht worden over de organisatie van onze staat. Ook CD&V zegt dat. Ook de welzijnssector zegt dat”, zegt Francken in de Zondag.

“Ik blijf ervan overtuigd dat confederalisme noodzakelijk is. Maar ik ga de onderhandelingen niet met u voeren. Dat zou niet slim zijn.” Wat het ideale scenario dan is? “Dat is een regering met een meerderheid in de twee landsdelen. We zijn toe aan een historisch akkoord tussen het Vlaams-nationalisme en de sociaaldemocratie. Dat zijn de twee grootste politieke families van dit land. Daar pleit ik voor.

“Zo’n regering zou legitimiteit hebben in elk deel van het land. Dat zal nodig zijn voor de relance. Die regering moet een groot akkoord vormen voor de komende tien jaar, met een institutioneel, een sociaaleconomisch en wat mij betreft ook een ecologisch luik.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten