Wielerbond wil al in juli koersen in België

Foto: Hollandse Hoogte / Joyce van Belkom

De wielerbond hoopt dat er vanaf 1 juli toch gekoerst mag worden. Beperkt weliswaar – binnen de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad dus –, maar de Interfederale Wielercel stuurde daartoe wel al een voorstel naar alle bevoegde ministers en Sport Vlaanderen.

Krijgt het stappenplan groen licht, dan kunnen er vanaf 1 juli op regionaal vlak wedstrijden worden georganiseerd met een maximum van 50 deelnemers en maximaal 200 toeschouwers.

De Interfederale Wielercel – die bestaat uit Belgian Cycling, Wielerbond Vlaanderen en de Fédération Cyclisme Wallonie-Bruxelles – hoopt dat ze straks de plannen kan ontrollen. “Alle vergunningen voor de voorziene wedstrijden in juli zijn vervallen omdat de overheid op een bepaald moment alle competities tot einde juli verbood”, zegt Jos Smets, algemeen directeur van Belgian Cycling. “En het nieuwe Koninklijk Besluit zegt dat de wedstrijdvergunningen, die door de gemeente worden afgeleverd, al veertien weken vooraf aangevraagd moeten zijn door de organisator. Maar praktisch gaat dat dus niet meer voor juli. Ik hoop dan ook dat er burgemeesters zijn die er geen graten in zien om enkele wegen af te sluiten om eventueel een koers te organiseren. Wordt ons voorstel aanvaard, dan zullen we als bond moeten zoeken naar gesloten omlopen om te organiseren. Dan denk ik maar hardop aan het circuit van Zolder of de open wielerbanen.”

En de profs?

Puur theoretisch zou dat plan dus ook voor de profs toegepast kunnen worden, maar de nieuwe wielerkalender begint pas op zaterdag 1 augustus met de Heistse Pijl. “Dat is het begin van de volgende fase, waarin we hopelijk koersen kunnen organiseren met een normaal deelnemersveld en met maximaal 2.000 toeschouwers”, vervolgt Smets. “Indien de volksgezondheid verder verbetert, hopen we in september voor meer dan 2.000 fans te kunnen organiseren. De World Tour-koersen in dit land gaan gelukkig pas door in oktober. Ik hoop nu vooral dat we groen licht krijgen voor regionale wedstrijden met maximaal 50 deelnemers en voor het vervolg in augustus.”

Door Hugo Coorevits
Voor jou geselecteerd