Driekwart huiverig om op café te gaan, Belgen kijken toch weer uit naar buitenlandse reis met de auto

Antwerpen -

De Veiligheidsraad had woensdag verlossend nieuws voor de horecazaken. Maar op volle cafés moeten zijn nog niet hopen. Er zijn immers nog steeds restricties en veel mensen lijken zelf nog ernstig voorbehoud te hebben. Een terrasje meepikken ok, maar zowat driekwart van de deelnemers aan de Grote Coronastudie van UAntwerpen is niet van plan in juni reeds binnen in een café iets te drinken. Reisplannen worden dan weer op korte tijd massaal gesmeed, zowel voor binnen- als buitenland.

60.500 mensen namen afgelopen dinsdag deel aan de Grote Coronastudie, 10.000 meer dan aan de bevraging van een week eerder. Deze week polsten de wetenschappers onder meer naar de reisplannen van de Belgen, en ook over het heropenen van de horeca kregen de respondenten enkele vragen voorgeschoteld.

Frankrijk favoriete reisbestemming

Nu de coronamaatregelen in ijltempo worden versoepeld beginnen steeds meer mensen kennelijk te dromen van een reis over de landsgrenzen. Hoe jonger de deelnemers aan de bevraging, hoe meer ze geneigd zijn in de zomermaanden naar het buitenland te trekken. 40% van de 18- tot 35-jarigen zegt de grens over de trekken, bij de 36- tot 65-jarigen is dat 35%. Bij de 66+-ers zegt vier op tien geen reisplannen te koesteren.

Bij de groep die naar het buitenland trekt, is Frankrijk veruit de populairste bestemming voor de hoofdvakantie: 33% zegt naar onze zuiderburen te trekken. Spanje (12%), Nederland (9%), Duitsland en Italië (7%) vervolledigen de top-vijf.

Toch niet massaal op reis in eigen land

Enkele weken geleden leek het erop dat we met zijn allen een zomervakantie in eigen land in het vooruitzicht zouden hebben, maar die plannen lijken intussen massaal omgegooid. ‘Amper’ een op tien van de bevraagden plant nu nog een vakantie aan de Belgische kust. De Ardennen en ‘elders in België’ mogen zowat 8% van de reizigers verwelkomen.

De auto is veruit het populairste transportmiddel volgens de respondenten: 66% kiest voor de wagen om op vakantie te gaan. 18% zegt met het vliegtuig te gaan, 4% wil eropuit trekken met de mobilhome.

Drie op vier wil niet binnen op café

We mogen dan met z’n allen plots ambitieuzere vakantieplannen hebben, toch blijven we voorzichtig op vlak van ontspanning vlakbij huis. Als de cafés en de restaurants opnieuw openen op 8 juni, lijkt het nog niet meteen een stormloop te worden. Ongeveer driekwart van de deelnemers meldt in juni nog niet binnen te gaan in een café. Voor de coronacrisis deed minder dan 40% dat niet. Voor brasseries geldt een gelijkaardige verhouding: om en bij de 70% tegenover minder dan 30% voorheen.

Opvallend, maar natuurlijk niet onlogisch: een terrasje meepikken zien veel mensen wel zitten. De deelnemers geven aan dat slechts een tikkeltje minder te doen dan in pre-coronatijden.

Driekwart huiverig om op café te gaan, Belgen kijken toch weer uit naar buitenlandse reis met de auto
Binnen op café gaan zien drie op vier Belgen toch niet meteen zitten. Foto: Photo News

Tweewekelijkse bevraging

De Grote Coronastudie liep tot dusver elke dinsdag. Nu we in de staart van de eerste pandemische golf zijn aanbeland, zal de bevraging om de twee weken georganiseerd worden. Op dinsdag 16 juni kan ze dus opnieuw worden ingevuld.

www.corona-studie.be

Door joro
Voor jou geselecteerd